Volledig scherm
© ANP

Nog eens vier nieuwe politieke partijen op het stembiljet

Het is opnieuw vier partijen gelukt om het stembiljet te halen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Zowel GeenPeil, Forum voor Democratie als de Piratenpartij laten weten voldoende steunverklaringen te hebben opgehaald om in 19 van de 20 districten mee te doen. Ook voor de Partij voor de Niet-Stemmers meldt zich vandaag ‘hoopvol’ bij de Kiesraad, zegt voorman Peter Plasman.

Volledig scherm
Advocaat Peter Plasman van de Partij voor de Niet-Stemmers © Marco Okhuizen

,,Officieel zijn we nog niet helemaal rond’’, zegt Plasman. ,,We zullen bij de Kiesraad gebruik moeten maken van de mogelijkheid om, bij hoge uitzondering, te kunnen doorwerken tot vrijdag. Maar ik schat dat we dan in zeker 16 van de 20 kiesdistricten de vereiste steunverklaringen halen. Alleen in Limburg, Zeeland en Drenthe is dat echt een probleem gebleken.’’

De Piratenpartij zorgt voor een noviteit bij het voldoen van de waarborgsom: de partij wilde de 11.250 euro borg bij de Kiesraad voldoen in Bitcoins. ,,Maar deze vorm van cryptocurrency – ofwel: digitale munteenheden - accepteert de overheid niet’’, legt bestuurslid Michiel Dulfer uit. ,,Via een online wisselkantoor hebben we deze digitale valuta omgezet in euro’s en alsnog onze waarborgsom voldaan.’’

Politieke partijen die nog niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, hebben tot vanmiddag 17.00 uur om zich bij de Kiesraad te melden met steunbetuigingen en de vereiste waarborgsom. Eerder vandaag maakte de partij Artikel 1 van Sylvana Simons al bekend in de meeste kieskringen de vereiste steunverklaringen binnen te hebben. Voor veel nieuwe kleine partijen bleek die drempel eerder al te hoog.

Later vanochtend heeft ook de partij Forum voor Democratie van publicist Thierry Baudet en advocaat Theo Hiddema laat weten 1262 ondersteuningsverklaringen bij de Kiesraad te hebben ingeleverd.

Vrijdagmiddag zal de Kiesraad bekendmaken welke partijen definitief op de kieslijst komen te staan.