Volledig scherm
De Pieten verhullen voor Sinterklaas dat de pakjesboot lek is. © NTR

Nog geen Regenboogpieten op lekke pakjesboot

De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal 2014 is vanavond uitgezonden op NPO3. De veelbesproken Regenboogpieten maakten niet hun opwachting. Waarschijnlijk zullen later wel andere kleuren dan zwart in het verhaal voorkomen.

Volledig scherm
© NTR

Presentatrice Dieuwertje Blok vertelt in de promo van het Sinterklaasjournaal van dit jaar dat de pakjesboot recht op een regenboog afvaart. Die beelden waren nog niet in de eerste aflevering te zien.

Dit jaar ontstaat paniek op de boot die de Sint naar Gouda moet varen. Door het boren van gaatjes in de wand hebben de Pieten de pakjesboot per ongeluk lek gemaakt.

'De allerbelangrijkste vraag van de hele wereld is: komen de pieten ook mee?', vroeg Dieuwertje de goedheiligman. 'Sommige mensen vinden piet namelijk maar ouderwets.' 'Daarom neem ik ze juist mee', luidde het antwoord.

In de aflevering werd meerdere keren benadrukt hoe 'ouderwets gezellig' het is als de Sint naar Nederland komt. 'Alle pieten zijn erbij, dan wordt het altijd ouderwets gezellig. Dat is honderden jaren zo geweest en dat zal zo blijven', was de boodschap van Sinterklaas vanaf de pakjesboot, die zaterdag in kaasstad Gouda zal arriveren. 'We zijn hier voor de ouderwetse gezelligheid', bevestigde een piet aan de Sint.

Afwijken van de traditie
Over de verhaallijn wil uitvoerend zender NTR geen uitspraken doen. In 2006 werd wel de regenboog verwerkt. De Zwarte Pieten verschoten van kleur nadat de pakjesboot door de gekleurde bogen voer. Wat daarna gebeurde is bijna het tegenovergestelde van de controverse van dit jaar: de verhaallijn kreeg kritiek. Mensen klaagden dat te veel van de traditie werd afgeweken.

Sinterklaasjournaal-bedenker, eindredacteur en scenarist Ajé Boschhuizen volgt de pietendiscussie met interesse, zei hij vorig jaar tegen het AD. 'Bij sinterklaasvieringen is Piet nu nog zwart. Kijk, vroeger in de jaren '60 kreeg je nog een tik van de leraar met een liniaal. In die tijd had Zwarte Piet de roe en een zak waar je in belandde als je stout was. Het pedagogische klimaat is in de loop der tijd gewoon veranderd. En het televisieprogramma heeft zich daaraan aangepast. Als het feest opnieuw verandert, gebeurt dat vast weer.'

Het Sinterklaasjournaal is elke dag om 18.00 uur te zien bij Zapp op NPO 3.