Volledig scherm
Een teckel aan de lijn. © ANP

Nog maar de helft van Nederlandse gemeenten heft hondenbelasting

Dit jaar heffen 193 gemeenten hondenbelasting. Dat was tien jaar geleden wel anders: toen moesten baasjes in 308 gemeenten nog belasting betalen voor hun viervoeter. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020. 

Als reden voor het afschaffen noemen gemeenten dat hondenbelasting niet altijd makkelijk is om te innen; er moeten controleurs aangesteld worden en dat maakt het duur. Ook zijn sommige gemeenten van mening dat de belasting niet eerlijk is ten opzichte van mensen met katten, die geen belasting hoeven te betalen voor hun huisdier.

Dit jaar schaften acht gemeenten, waaronder Breda, Zandvoort en Almelo, de belasting af, vorig jaar deden dertig gemeenten dat. In 2010 werd nog in 308 van de 431 gemeenten hondenbelasting geheven, in 2020 nog maar in 193 van de 355 gemeenten; in tien jaar tijd daalde het percentage dat hondenbelasting int dus van 71 naar 54 procent. In 2020 verwachten gemeenten er bij elkaar bijna 51 miljoen euro mee op te halen. In 2015 bracht de belasting voor baasjes nog 65 miljoen euro op. 

124 euro per jaar

Wat baasjes jaarlijks moeten betalen, verschilt per gemeente. In Den Haag moet de hondeneigenaar met 124 euro per jaar het meeste aan de gemeente betalen voor zijn viervoeter, in Vlieland met 78 euro het minste. Hoewel in Rotterdam en Amsterdam de hondenbelasting eerder al werd afgeschaft, geldt de hondenbelasting met name nog in stedelijke gebieden, aldus het CBS. 

In Den Haag werd afgelopen jaar nog gedemonstreerd tegen een verhoging van de hondenbelasting. Bekijk hieronder de beelden.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.