Volledig scherm
Geert Wilders met beveiligers in Spijkenisse © Jan de Groen

Nog twee leden beveiligingsteam Wilders geschorst

De chaos bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de politie, die onder meer PVV-leider Geert Wilders beveiligt, blijkt groter dan gedacht. Twee andere leden van de dienst die politici en leden van het Koninklijk Huis beveiligen zijn in 2015 geschorst op verdenking van het plegen van strafbare feiten.

Volgens De Telegraaf was één van hen, Anouar El M. (39), de directe beveiliger van Wilders. Volgens de krant zou het gaan om een zeer groot witwasonderzoek. Naast Anouar is ook zijn broer Omar geschorst. Wat zijn exacte functie was, is niet duidelijk.

Volgens de Nationale Politie gaat het om 'een oude zaak'. Daarmee zegt de politie de kwestie in perspectief te willen plaatsen. Beide persoonsbeveiligers verrichten sinds eind 2015 geen werkzaamheden meer en zitten thuis. Beide geschorste agenten staan nog wel op de loonlijst van de politie. In welk stadium het onderzoek naar de agenten zich bevindt en hoe de arbeidsrelatie wordt afgewikkeld, kan een woordvoerder van de Nationale Politie niet zeggen.

Wilders is vanochtend geïnformeerd over de schorsingen. ,,Ik ben me opnieuw kapotgeschrokken'', aldus de PVV-voorman.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) bevestigt dat in 2015 twee mensen uit het beveiligingsteam van Wilders op non-actief zijn gesteld. De twee zouden verdacht worden van vleesfraude. Bekend was al dat er twee politiemensen langs de zijlijn werden gezet, maar daarbij werd niet vermeld dat ze lid waren van Wilders' beveiligingsteam.

Faris K.

Beveiliger Faris K., die maandag werd opgepakt op verdenking van witwassen en het lekken van vertrouwelijke informatie, werkte ook voor de DBB. Net als El M. heeft ook hij van Marokkaanse achtergrond. De rechtbank besloot gisteren dat K. zijn rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

De PVV heeft alle publieke activiteiten voor de verkiezingen gestaakt. De beslissing heeft te maken met het onderzoek binnen de DBB.

  1. ‘Links tuig’ koestert de rechtsstaat
    PREMIUM
    De jaarwisseling

    ‘Links tuig’ koestert de rechts­staat

    Wat maakte 2018 memorabel? Een serie verhalen waarin we terugblikken en vooruitkijken aan de hand van de grote en kleine gebeurtenissen. Advocaat André Seebregts trad dit jaar naar voren als verdediger van Nederlandse jihadvrouwen die met hun kinderen vastzitten in Syrische kampen. Daarnaast staat hij één van de mannen bij, die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag in Nederland. Het maakt hem niet populair.