Nog veel grotere monstermeervallen in Nederlandse rivieren

Twee monstermeervallen met reusachtige proporties werden deze week gevangen in Nederland. De kans is groot dat het Nederlands record binnen no time weer verpulverd wordt. Het krioelt in de Nederlandse rivieren van de uit de kluiten gewassen meervallen, die steeds groter worden.

Volledig scherm
Dirk Ditters met zijn zoon en de meerval van 2,27 meter. © Fishing Adventure
Volledig scherm
Dick Jansen is naast zijn gevangen meerval gaan liggen. ,,Om een indruk te geven hoe groot hij is. Uitgestrekt meet ik 2 meter 40." © Dick Jansen

Visser Dirk Ditters haalde afgelopen week op het Rutbekerveld in Enschede een exemplaar van 2,27 meter uit het water. Afgelopen nacht ging Dick Jansen uit Ulft daar samen met zijn vismaatje Mark Buijl overheen: ze sloegen een meerval van 2,36 meter uit de Oude IJssel aan de haak.

Volgens kenners zijn dat lang niet de grootste meervallen die in Nederland gevangen zijn. ,,Vissers houden hun mega vangst vaak geheim, om hun visspot veilig te stellen. Ze willen niet dat Jan en alleman op hun plek komt vissen”, weet directeur Bart de Vries van visvijver Fishing Adventure in Enschede, waar één van de monstervissen deze week werd gevangen.

Hij sluit niet uit dat er binnenkort de eerste meldingen komen van vissen die wel drie meter groot zijn. De grootste meerval ooit gemeten haalde zelfs een lengte van 3,5 meter, die werd gevangen in Rusland.

Heel groot

Volledig scherm
Een meerval aan de haak slaan is nog knap lastig. © Thomas Sintobin

De monsterlijk grote meervallen zitten al een tijdje in de Nederlandse wateren en vormen de grootste inheemse roofvis van Nederland. ,,Ze zijn hier opgegroeid”, weet hoofdredacteur Arnoud Terlouw van vismagazine Beet. ,,We zien nu wel een opkomst van heel veel meervallen die heel groot worden.”

En dan te bedenken dat de meerval bijna uitgestorven was in ons land. Er was jaren geleden nog maar één populatie over, in de Westeinderplassen. Maar door de aanleg van een kanaal tussen de Rijn en de Donau kon de meerval Nederland binnenzwemmen en de wateren veroveren. ,,Ook ontsnapten er een paar uit een kwekerij in Wallonië, waardoor ze in de Maas terecht kwamen”, weet fervent visser en hengelsportjournalist Thomas Sintobin. De paar warme zomers van de afgelopen jaren hebben de vissen volgens hem explosief laten groeien.

Met name in de grote rivieren, zoals de Waal en de Maas, zwemt de meerval rond. ,,Maar ook in hartje Rotterdam. Daar zijn zelfs nog grotere gevangen dan deze week, alleen zijn die niet gemeld”, aldus Terlouw. ,,Ik denk dat die in Rotterdam wel 2,70 meter was. In Spanje, Frankrijk en Italië worden ze zelfs nog groter.”

Terlouw denkt niet dat we ooit meervallen van 3,5 meter in Nederland tegen zullen komen. ,,Er zit wel een grens aan. Maar ik denk dat we de komende tien jaar zeker vaker vissen zien van 2,40 of 2,50 meter.”

Happen

Volledig scherm
Sommige meervallen lijden aan albinisme. Deze gele jongen werd door Thomas Sintobin gevangen in een Nederlands kanaal. © Thomas Sintobin

Mensen hoeven niet bang te zijn voor de monstervis. Meervallen zijn nieuwsgierig en reageren op trillingen, dus ze zullen wel happen als je met je voet van een boot in het water hangt maar ze zijn verder ongevaarlijk.

Wie een monstervis aan de haak wil slaan moet van goeden huize komen, want het dier laat zich niet zomaar vangen en weegt ook nog eens bijna honderd kilo.

Volledig scherm
Thomas Sintobin met zijn vangst. © Thomas Sintobin