Volledig scherm
Claudia Oskam en haar ex William R. © Facebook

Nog veel vraagtekens rond dood van Claudia Oskam

De 36-jarige Claudia Oskam uit Zevenbergen werd gisteravond na ruim 2 dagen spoorloos te zijn geweest, dood gevonden in het water langs een industrieterrein. Haar ex-man William R. heeft bekend haar om het leven te hebben gebracht. De vondst van de moeder van drie jonge kinderen was het trieste einde van een weekend vol onzekerheid.

Volledig scherm
Agenten staan voor het huis van de ex-man van de vermoorde Claudia Oskam in Zevenbergen. © ANP
Volledig scherm
© anp

Wat er precies is gebeurd vrijdagmiddag in de woning van haar ex-man William R. aan de Veldkers in Zevenbergen, weet nog niemand. Feit is dat Claudia daar voor het laatst in levenden lijve is gezien door iemand anders dan haar ex-man William R. Het was William die een dag later zei dat ze die vrijdag 20 minuten nadat ze bij hem was aangekomen, weer was vertrokken. Hij loog.

Stoffelijk overschot
En dat vermoedde de politie sinds gisteren ook omdat een buurman die zijn auto stond te wassen, Claudia wel heeft zien komen, maar nooit heeft zien vertrekken. Gisteravond bekende William dan eindelijk dat hij zijn ex-vrouw om het leven heeft gebracht. Niet lang daarna gingen duikers te water bij een industrieterrein aan de rand van Zevenbergen. Rond een uur of negen werd daar een stoffelijk overschot uit het water gehaald, waarvan de politie bevestigde dat het 'hoogstwaarschijnlijk' van Claudia Oskam is, moeder van drie jonge kinderen van 8, 9 en 11 jaar oud, een meisje, en twee jongens.

Afspraak
Afgelopen vrijdag had de in Spijkenisse geboren Claudia een afspraak in het huis van haar ex, William (39). Volgens Claudia's broer Mark (39) had ze rond 16.00 uur nog contact met haar nieuwe vriend Jan gehad. De afspraak ging over 'financiën'.

Volgens Mark wist haar nieuwe vriend niet dat Claudia bij William zou langsgaan. De kinderen waren vrijdag bij William, maar alleen oudste dochter Demi was thuis, boven in haar kamer. 'Maar zij heeft niks gehoord,' zei Mark gistermiddag, voordat hij hoorde dat zijn zus was overleden.

Buurman
De buurman die zijn auto stond te wassen had Claudia daadwerkelijk bij de woning van haar ex aan de Veldkers in Zevenbergen naar binnen zien gaan. 'Hij had haar nog begroet,' zegt Mark die later nota bene van William zélf heeft begrepen dat Claudia rond 16.45 uur zou zijn weggegaan. 'Maar die buurman is tot 17.30 uur buiten geweest en hij zegt dat hij Claudia niet meer heeft gezien,' vertelt Mark.

Volledig scherm
Het water aan de Schansdijk in Zevenbergen waar het lijk van de 36-jarige Claudia Oskam is gevonden. © anp
Volledig scherm
© anp

Auto
Opmerkelijk aan Williams verhaal was al snel dat de auto van Claudia tot en met zondag 'op 2 meter afstand' voor de deur van de woning van William stond. Na de afspraak met haar ex, zou Claudia 's avonds naar Jan gaan. Toen ze daar niet aankwam en niet meer reageerde op telefoontjes, sloeg de familie zaterdag alarm.

De politie Brabant sloeg er aanvankelijk niet op aan omdat er 'nog geen aanwijzing was dat er iets mis zou zijn'. 'Iedere volwassene heeft het recht even spoorloos te zijn,' aldus een woordvoerder zaterdag.

Claudia's ex William was vrijdag en ook zaterdag zelfs nog bij Claudia's broer Mark.

Opvallend was wel dat hij zich vrijdagavond op een huisartsenpost had laten verzorgen aan een wond aan zijn hand. 'Zelf zei hij dat hij was gestruikeld over een rugzak,' zegt Mark. 'Met een mes in zijn hand. De wond was in elk geval van een mes.'

William gedroeg zich volgens Mark wel gewoon zoals je mag verwachten als er iemand vermist is. 'Bedroefd, gestrest. Ik zag daar niks raars aan.'

Opgepakt
Toch vermoedde de broer al dat er iets niet klopte aan het verhaal van zijn ex-zwager. Williams ouders uit het Zeeuwse Sint-Annaland wisten ook van niks. Zij zouden zondag op de kinderen passen en waren volkomen verrast dat hun zoon was opgepakt.

Want in de nacht van zaterdag op zondag werd William dan toch aangehouden. Volgens de politie op verdenking van 'betrokkenheid bij de mogelijk verdwijning van Claudia'. Het huis aan de Veldkers werd gistermiddag met linten afgezet en onderzocht.

Wat ook Mark nog niet wist, is dat de woning sinds enkele dagen te koop staat. Het huis stond geheel op naam van William die - volgens zijn Facebook-account - naar Rotterdam zou willen verhuizen. Vrienden en bekenden van Claudia organiseerden gisteren al een zoektocht in de omgeving van het huis van William. Claudia's broer Mark had zaterdag al de kinderen bij William opgehaald. Claudia en William waren 1,5 jaar geleden gescheiden na een, volgens Mark, 'niet zo leuke periode'.

Maar nu ging alles goed: de 36-jarige Zevenbergse had een nieuwe vriend, Jan, en een fulltime leven als huismoeder.

Op het oog leek alles ook goed geregeld met haar ex: om de 2 weken van donderdag tot en met zondag zaten de kinderen bij William.

Vrolijk
'Claudia was vrolijk en het ging goed,' zegt haar broer Mark. 'Er was geen enkele aanwijzing dat ze 'er tussenuit ging stappen',' zo wees de broer gisteren elk vermoeden van zelfmoord af. Maar ook aan een misdrijf dacht Mark niet meteen. De scheiding was niet vlekkeloos, maar 'redelijk' verlopen.

Echt ruzie tussen de twee was er ook niet. 'Al hoorde ik dit weekend ook verhalen die anders suggereren. Maar er was op zich gewoon contact, vooral vanwege de kinderen.'

Tips
Mark putte afgelopen weekend hoop uit het feit dat dochtertje Demi van Claudia en William niks van ruzie heeft gehoord in de tijd dat haar moeder bij haar vader op bezoek was. Bovendien kwamen er de nodige tips binnen dat Claudia gezien zou zijn in Bergen op Zoom. Mark kon echter geen enkele reden bedenken waarom Claudia daar zou zijn. Ongeveer 150 vrienden en bekenden van Claudia kamden gisteren de omgeving van het huis van William uit. Waar Claudia zelf wel inmiddels een nieuwe relatie had, was William voor zover bekend nog alleen.

Bijna het hele weekend lang wist William vol te houden dat hij ook niet wist waar zijn ex-vrouw Claudia was. Tot gisteravond. Op zijn aanwijzingen kwam aan de onzekerheid van Claudia's familie een triest einde.

Volledig scherm
uurtbewoners op de Veldkers wisselden gisteren gegevens uit voorafgaand aan de zoektocht naar Claudia Oskam © anp