Nog vier verdachten grimmig protest in Rotterdam zitten vast: meerdere agenten gewond geraakt
videoHet protest van Koerdische en Turkse demonstranten in het Rotterdamse centrum is gisteravond volledig uit de hand gelopen. De twee groepen zochten de confrontatie met elkaar op. Er zijn drie agenten gewond geraakt. De politie heeft 23 verdachten aangehouden, waarvan er vanmiddag nog vier vastzitten.
Delen per e-mail
De demonstratie begon op het Kruisplein, maar verplaatste zich naar het Centraal Station waar tussen de reizigers ME’ers met schild probeerden de groepen gescheiden te houden. Buiten het station waren er steeds kleine vechtpartijen, waarbij de politie verdachten arresteerde. Bij fouilleren werden meerdere wapens gevonden. Waaronder messen, boksbeugels, schroevendraaiers en een ploertendoder. Een agent brak zijn pols. Anderen raakten gewond of lichtgewond.
Volgens de woordvoerder van de Driehoek, de burgemeesters, korpschef en hoofdofficier, is vooraf rekening gehouden met een mogelijke escalatie tussen de groepen. ,,Focus ligt bij demonstraties bij het beschermen van alle groepen, maar tijdens de demonstratie heeft de Koerdische groep, in tegenstelling tot alle afspraken, als eerste de confrontatie gezocht met tegendemonstranten.’’
Tijdens de demonstratie is door de politie veel videomateriaal opgenomen. Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar de ongeregeldheden. Negentien van de 23 verdachten mochten vandaag in de loop van de middag weer naar huis. Zij mogen in vrijheid het onderzoek afwachten. De andere vier zitten nog vast. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan gewekld tegen agenten en openlijk geweld.
Uiteindelijk werd een groep Koerdische demonstranten ingesloten op het Stationsplein om de openbare orde te herstellen. Dit bleef tegendemonstranten trekken. Hierop werd de groep afgevoerd, maar niet gearresteerd.
Premier Mark Rutte laat weten dat demonstreren mag, maar wel beschaafd. ,,We houden ons aan de wet. Het schreeuwen van de een, mag nooit leiden tot het niet gehoord worden van de ander. Daar zal de overheid ook beschermen. Maatschappelijke conflicten moeten we oplossen door dialoog en respect. En niet zoals vanavond in Rotterdam.”
Grimmig
De sfeer was vanaf het begin de demonstraties om 19.00 uur grimmig: Koerden riepen dat Erdogan een terrorist is, terwijl de Turken met vlaggen zwaaiden en ‘Türkiye, Türkiye’ scandeerden. Er werd vuurwerk afgestoken aan de ene kant en borden tegen Erdogan aan de andere kant opgestoken.
Nadat een groep van de Koerdische demonstranten richting de tegendemonstratie probeert te komen, ontstond grote chaos. Turkse jongeren probeerden via het Schouwburgplein in de buurt te komen, waarbij de ME herhaaldelijk met charges optrad en de groep uit elkaar dreef.
Op het Kruisplein kregen beide kanten een duidelijke waarschuwing: de politie treedt zo nodig met geweld op als mensen zich niet aan de voorwaarden van de demonstratie houden. Veel vooral jonge demonstranten hadden sjaals voor hun gezicht en een capuchon op en zijn hierdoor onherkenbaar.
De groepen zijn voor het begin van de demonstratie van elkaar gescheiden, nadat burgemeester Aboutaleb vlak voor het begin van demonstratie een apart vak had aangewezen voor het tegengeluid. Deze tegendemonstratie was niet officieel aangemeld. Het vak voor de tegendemonstratie is vlakbij het protest van de Koerdische gemeenschap op het Kruisplein.
De aankondiging was dat beide demonstraties zijn toegestaan van 19.00 uur tot 20.00 uur, maar uiteindelijk zijn de demonstraties ontbonden door de politie na overleg met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.
In februari vorig jaar waren er ook protesten. De ene avond onaangekondigd door Turkse Rotterdammers, die steun betuigden aan de Turkse militaire acties. De dag erna was er een protestmars met honderden Nederlandse Koerden. Hierbij doken tegendemonstranten op. Uiteindelijk werden zes mensen gearresteerd.
Opstootje
Eerder deze week was er in Arnhem ook een opstootje. Tijdens een Koerdisch protest ontstond enige opschudding. Mannen van Turkse afkomst verstoorden de bijeenkomst waarna Koerdische demonstranten ze met hun vlaggen te lijf gingen. De aanwezige politie greep in.
De Koerdische gemeenschap demonstreert tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. De demonstranten maken zich grote zorgen over de Koerden in het grensgebied in Syrië. ,,De Nederlandse overheid moet stappen ondernemen’’, zo is de eis. Met de protesten vraagt de gemeenschap om onder meer economische sancties tegen Turkije en een no-flyzone in Rojava en het noorden van Syrië.
Ankara beschouwt de Koerdische milities van YPG in Syrië als verlengstuk van de PKK, de Koerdische arbeiderspartij die door zowel Turkije, de Europese Unie als de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt gezien.
Vorig jaar eiste Denk in de Rotterdamse gemeenteraad nog een verbod op PKK-vlaggen. De Rotterdamse burgemeester stelde toen dat dit wettelijk niet is toegestaan. Of de vlaggen zijn verboden, hangt af van de context - of er daadwerkelijk wordt opgeroepen tot geweld. En dat bepaalt het Openbaar Ministerie (OM) per geval. IS-vlaggen en hakenkruizen zijn bij voorbaat wel verboden, omdat ze duidelijk tot haat oproepen, laat het OM weten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee meisjes komen om door aanrijding met auto in Coevorden
Twee jonge meisjes zijn vanmiddag omgekomen door een aanrijding met een auto in Coevorden (Drenthe). -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
5
Na D66 dienen PvdA en GroenLinks zelfde abortusvoorstel in: ‘Ze wilden niet met ons meedoen’
D66 enerzijds en GroenLinks en PvdA anderzijds komen deze week apart van elkaar met voorstellen om de verplichte minimale bedenktermijn van vijf dagen bij abortus af te schaffen. ,,We hebben ze gevraagd, maar ze wilden niet meedoen.” -
Koerden demonstreren komende donderdag in Rotterdam: ‘De Turkse dictatuur heeft vrijspel gekregen’
Koerdische activisten houden donderdagavond een bijeenkomst in Rotterdam om aandacht te vragen voor de Turkse inval in Noord-Syrië. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.
-
PREMIUMcolumn
‘Ik hoop oprecht dat Turken en Koerden het hoofd koel houden’
De afgelopen dagen werd ik regelmatig gebeld door tv- en radioprogramma’s om te praten over het Turkse offensief in Syrië. Vooruitblikken op wat de impact ervan kan zijn voor de Koerden en Turken in Nederland. Ik antwoordde dat ik wil afwachten. Speculeren kan onrust veroorzaken. Waar ik voor vreesde is gisteren gebeurd. -
PREMIUM
Het Zeist van Sigrid Kaag: ‘Dit is altijd een aangename wijk geweest’
Zeist kent verschillende gezichten, allemaal omringd door het bos. Het Zeist van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag, die er in haar eerste levensjaar terechtkwam en tot haar studie bleef, is die van een oneindig lange galerijflat in de wijk Kerckebosch. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.