Veel huizen in Groningen hebben al schade door de gasbevingen.
Volledig scherm
Veel huizen in Groningen hebben al schade door de gasbevingen. © anp

Nog weinig huizen Groningen aardbevingsbestendig

Het doel om nog dit jaar drieduizend huizen in Groningen aardbevingsbestendig te maken is bij lange na gehaald. Dat heeft minister Henk Kamp tegen de Tweede Kamer gezegd.

Volgens Kamp zijn de afspraken te ambitieus geweest. In de eerste helft van 2015 zijn slechts een kleine vijfhonderd huizen aardbevingsbestendig gemaakt. Volgens Kamp hebben alle betrokken partijen het project onderschat.

Het is met name verkeerd gegaan door veel te optimistisch geschatte doorlooptijden. Achteraf blijkt nu dat de communicatie met bewoners en het aanvragen van vergunningen veel langer duurt dan was ingeschat.

Veiligheid
In de brief aan de Tweede Kamer staat ook te lezen dat de veiligheidsnormen voor alle bouwwerken in het aardbevingsgebied in Groningen worden verscherpt. De bewindsman neemt het advies over van de commissie-Meijdam, die zich buigt over de bouwnormen in het gebied. Kamp wil dat gebouwen die niet aan deze norm voldoen versneld worden aangepakt.

Woningen in Groningen in het gaswinningsgebied lopen risico op ernstige schade door de gasbevingen. Tienduizenden woningen zijn al beschadigd. Minister Kamp beloofde te investeren in het aardbevingsbestendig maken van woningen, maar die belofte blijkt nu in de praktijk ambitieuzer dan mogelijk is.