Volledig scherm
© anp

Noodweer teistert festivals, gratis naar Zwarte Cross

Alle festivals die vandaag in Nederland plaatsvinden ondervinden grote hinder van het noodweer. Een overzicht:

Zwarte Cross (Lichtenvoorde)
Het grootste festival van Nederland ondervindt grote hinder van het slechte weer. Ruim 100.000 bezoekers van het festival in de Achterhoek maken er met poncho's toch een groot feest van. Het hoofdpodium werd om 16.00 uur vanwege de storm gesloten en ligt er verlaten bij. Tot nu toe is er één gewonde gevallen: een verslaggeefster van RTV Gelderland kreeg een paal op haar hoofd en werd met de ambulance afgevoerd. Ze is aanspreekbaar.
UPDATE: De optredens op de Zwarte Cross zijn zaterdagavond gratis toegankelijk. Daartoe heeft de organisatie van het evenement in de Achterhoek besloten nadat het programma 's middags vanwege het noodweer tijdelijk moest worden stilgelegd.Veel bezoekers zochten beschutting tegen regen en harde wind, andere festivalgangers gingen naar huis. Bovendien hadden veel bezoekers last van oponthoud bij het openbaar vervoer, dat eveneens onder de storm te lijden had. Als geste aan het publiek zijn optredens zaterdagavond gratis te bezoeken, waaronder een uitgesteld optreden van Kenny B.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Amsterdam Live on Stage
De storm gooit zaterdag voor diverse evenementen roet in het eten. Live on Stage is afgelast. De stormachtige wind met zware windstoten, gecombineerd met regen en onweer, zijn ,,voor ons evenement boven de kritische grens", meldt de organisatie op de website. Het festival zou worden gehouden in Sportpark Riekerhaven met artiesten als Jett Rebel, Dotan en Typhoon. Mensen met een kaartje kunnen hun geld terugkrijgen.

Wonderfeel ('s Graveland)
Dit nieuwe klassiekemuziekfestival in de open lucht op het bosterrein van Natuurmonumenten in 's Graveland, heeft besloten het programma van zaterdag te schrappen. Het programma van zondag gaat wel door, meldt de organisatie. Aan het einde van de middag werd ook het programma op het hoofdpodium van het festival Zwarte Cross stilgelegd. Tot teleurstelling van talloze gezinnen moest zanger Kenny B. al na één lied zijn optreden afbreken.

De Parade (Utrecht)
De organisatie laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

Stekker (Utrecht)
Andere Utrechtse festivals zijn wel verstoord. Zo begint Festival Stekker later dan gepland. ,,In verband met de verwachte windkracht in de middag hebben wij in overleg met de gemeente en de diensten besloten om de openingstijden te wijzigen," meldt de organisatie. Het festival begint nu om 17.00 uur in plaats van 14.00 uur. ,,Voor die periode zijn de vooruitzichten goed, neemt de wind in kracht af en blijft het droog. Neem wel warme kleren mee," aldus de organisatie. 

Truckstar (Assen)
Het Truckstar Festival in Assen verwelkomde zaterdag duizenden bezoekers. Het evenement, met 2200 vrachtwagens, had weinig problemen. Vanaf 14:00 uur begon het te regen, maar daar waren de meeste truckers op voorbereid.

Ultrasonic (Maarssen)
Dit festival is geheel afgelast, maakte de politie bekend. De slechte weersomstandigheden zijn de reden voor de afgelasting.

Fotoserie: Zware Zomerstorm aan Nederlandse kust

Milan Summer Festival (Den Haag)
Afgelast

Kwaku Festival (Amsterdam)
Afgelast

Edelwise aan Zee (Zandvoort)
Afgelast

Welcome to the Future (Amsterdam)
Afgelast

Zomercarnaval (Rotterdam)

Eerder werd al bekend dat de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam niet doorgaat. De organisatie vindt de verwachte stormachtige wind een te groot risico voor het dansfestijn.

Deelnemers van het afgelaste Zomercarnaval bouwen een feestje in een loods waar de praalwagens staan opgeslagen.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement