Noodweer: veel schade in Rotterdam en Roosendaal
Code OranjeNa weken van droogte zijn delen van Zuid- en Midden-Nederland gisteren getrakteerd op een flinke regenbui. Dat ging op plekken gepaard met windstoten en onweer. In Rotterdam is een dode gevallen, nadat een boom op een auto belandde. In Gelderland zaten duizenden mensen zonder stroom. Roosendaal is getroffen door een windhoos.
Delen per e-mail
Het KNMI voorspelde voor gisteravond onweersbuien waarbij windstoten tot circa 70 km/h en hagelstenen tot 2 cm mogelijk waren. De kans daarop was het grootst in het zuiden en midden van het land, daarom was er code geel van kracht voor Noord-Brabant, Zuid-Holland, Zeeland, Gelderland en Utrecht.
In Rotterdam is een persoon overleden, een ander raakte zwaargewond. Een windvlaag zorgde er op de Westersingel voor dat een boom op een auto terecht kwam. Eén persoon is afgevoerd door de ambulance. De andere persoon werd ter plekke behandeld, maar is overleden.
In Rotterdam stond ook de Erasmusbrug open, onduidelijk is of dat dat met de regen te maken had. Op het Centraal Station kwam de regen door het dak naar beneden. Bij de bioscoop Pathé Schouwburgplein in Rotterdam werden twee zalen ontruimd vanwege forse waterlekkage. Er waren in totaal zo'n 150 meldingen voor stormschade in de regio Rotterdam. Daarbij ging het om waterlekkages en omgevallen bomen.
(Tekst loopt door onder de foto)
Plaatselijk
Op sociale media worden veel beelden gedeeld van regen en onweer. Vooral vanuit West-Brabant en Rotterdam stroomden veel berichten binnen. Ook Gouda, Den Bosch en Geldermalsen kregen de nodige regen te verwerken. De neerslag leek wel heel plaatselijk te vallen. Zo kreeg Den Bosch een flinke hoosbui te verwerken, maar viel er in het naburige Tilburg voorlopig nog helemaal niks.
Roosendaal, Rucphen en Halderberge waren volgens de Veiligheidsregio Midden-West Brabant het zwaarst getroffen. Die regio kreeg een windhoos te verwerken, wat voor erg veel schade heeft gezorgd. De veiligheidsregio meldde dat veel meldingen over water- en stormoverlast binnenkwamen bij de meldkamer van de hulpdiensten.
In Gelderland zaten meer dan 13.000 huizen en bedrijven zonder stroom, na brand in een transformatorhuisje. Het betrof de regio West Maas en Waal. De getroffen dorpen zijn Afferden, Alphen, Altforst, Appeltern, Batenburg, Beneden-Leeuwen, Bergharen, Boven-leeuwen, Deest, Druten, Horssen, Maasbommel, Wamel en Winssen. Netbeheerder Liander heeft de storing inmiddels opgelost.
Snelwegen
Op enkele snelwegen heeft het asfalt schade opgelopen door de hoge temperaturen. Rijkswaterstaat voerde onder meer spoedreparaties uit op de A16 bij Dordrecht, waardoor de rechter tunnelbuis van de Drechttunnel is afgesloten, en op de A58 bij de Vlaketunnel in Zeeland. Richting Vlissingen was de tunnel afgelopen nacht afgesloten omdat het asfalt een stukje omhoog is gekomen.
Verkeer kon via de parallelweg rijden, aldus de ANWB. Naast de tunnel ligt een N-weg met een brug over het Kanaal door Zuid-Beveland.
Eerder op de avond werd al een deel van de N7, de zuidelijke ringweg van Groningen, afgesloten vanwege hitteschade. Een asfaltvoeg in de weg smolt en kwam deels omhoog. Vooral voor motorrijders kan dat gevaarlijk zijn, aldus Rijkswaterstaat.
Volgens de wegbeheerder vallen de problemen door asfaltschade op snelwegen over het algemeen mee.
Ook in België leverde het noodweer eerder vanavond de nodige problemen op. Het vliegverkeer op Zaventem lag plat, bomen waaiden om en kelders liepen onder.
Volg de laatste weersontwikkelingen in ons speciale liveblog
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vsn Nu al ruzie in partij van Willem Engel: ‘Niet op de kieslijst? Ik weet van niets’
Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid is niet langer kandidaat-Kamerlid voor de coronakritische partij Vrij en Sociaal Nederland (VSN), laat oprichter en partijleider Bas Filippini weten. In de partij is ruzie ontstaan over zijn kandidatuur. Engel reageert zeer verbaasd aan de telefoon en eist dat Filippini zijn uitspraken intrekt. ,,Niet meer op de kieslijst? Jij weet meer dan ik!” -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Trump heeft The Beast, Rutte een Koga van 1300 euro
Bij fietsenmerk Koga regende het reacties nadat premier Mark Rutte afgelopen week niet met de dienstauto, maar op zijn donkergekleurde Koga naar paleis Huis ten Bosch reed om het ontslag van zijn kabinet in te dienen bij koning Willem-Alexander. ,,Hij is onze vaandeldrager.’’ -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.
-
PREMIUM
Proppen in Arriva-treinen bij Nijmegen, reizigers stomverbaasd: hoe kan dit?
Oude tijden herleefden vanochtend in de Arriva-treinen tussen Boxmeer en Nijmegen. De treincoupés zaten voor de verandering weer eens mudjevol ondanks corona. Tot verbazing van medereiziger Manuela Hermens. -
Update / video Kabinet scheldt schulden gedupeerde ouders toeslagenaffaire kwijt
Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen vandaag bekendgemaakt. Twee advocaten die gedupeerden bijstaan zetten hun zaken, ondanks de blijdschap bij de ouders, wel door. -
PREMIUM
VIDEO Studenten willen meer te zeggen hebben over coronamaatregelen: ‘Laat ze helpen’
Studenten willen meer te zeggen hebben over de aanpak van de coronacrisis. Ze hebben ideeën en willen helpen, maar krijgen het gevoel dat hun stem niet telt. ‘Ze willen zich aan de maatregelen houden, maar laat ze ook iets bijdragen.’