Noodweer: veel schade in Rotterdam en Roosendaal

Code OranjeNa weken van droogte zijn delen van Zuid- en Midden-Nederland gisteren getrakteerd op een flinke regenbui. Dat ging op plekken gepaard met windstoten en onweer. In Rotterdam is een dode gevallen, nadat een boom op een auto belandde. In Gelderland zaten duizenden mensen zonder stroom. Roosendaal is getroffen door een windhoos. 

Het KNMI voorspelde voor gisteravond onweersbuien waarbij windstoten tot circa 70 km/h en hagelstenen tot 2 cm mogelijk waren. De kans daarop was het grootst in het zuiden en midden van het land, daarom was er code geel van kracht voor Noord-Brabant, Zuid-Holland, Zeeland, Gelderland en Utrecht.

In Rotterdam is een persoon overleden, een ander raakte zwaargewond. Een windvlaag zorgde er op de Westersingel voor dat een boom op een auto terecht kwam. Eén persoon is afgevoerd door de ambulance. De andere persoon werd ter plekke behandeld, maar is overleden. 

In Rotterdam stond ook de Erasmusbrug open, onduidelijk is of dat dat met de regen te maken had. Op het Centraal Station kwam de regen door het dak naar beneden. Bij de bioscoop Pathé Schouwburgplein in Rotterdam werden twee zalen ontruimd vanwege forse waterlekkage. Er waren in totaal zo'n 150 meldingen voor stormschade in de regio Rotterdam. Daarbij ging het om waterlekkages en omgevallen bomen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Het noodweer boven Roosendaal © E. J. Heijnen

Plaatselijk

Op sociale media worden veel beelden gedeeld van regen en onweer. Vooral vanuit West-Brabant en Rotterdam stroomden veel berichten binnen. Ook Gouda, Den Bosch en Geldermalsen kregen de nodige regen te verwerken.  De neerslag leek wel heel plaatselijk te vallen. Zo kreeg Den Bosch een flinke hoosbui te verwerken, maar viel er in het naburige Tilburg voorlopig nog helemaal niks.  

Roosendaal, Rucphen en Halderberge waren volgens de Veiligheidsregio Midden-West Brabant het zwaarst getroffen. Die regio kreeg een windhoos te verwerken, wat voor erg veel schade heeft gezorgd. De veiligheidsregio meldde dat veel meldingen over water- en stormoverlast binnenkwamen bij de meldkamer van de hulpdiensten.

In Gelderland zaten meer dan 13.000 huizen en bedrijven zonder stroom, na brand in een transformatorhuisje. Het betrof de regio West Maas en Waal. De getroffen dorpen zijn Afferden, Alphen, Altforst, Appeltern, Batenburg, Beneden-Leeuwen, Bergharen, Boven-leeuwen, Deest, Druten, Horssen, Maasbommel, Wamel en Winssen. Netbeheerder Liander heeft de storing inmiddels opgelost.

Snelwegen

Op enkele snelwegen heeft het asfalt schade opgelopen door de hoge temperaturen. Rijkswaterstaat voerde onder meer spoedreparaties uit op de A16 bij Dordrecht, waardoor de rechter tunnelbuis van de Drechttunnel is afgesloten, en op de A58 bij de Vlaketunnel in Zeeland. Richting Vlissingen was de tunnel afgelopen nacht afgesloten omdat het asfalt een stukje omhoog is gekomen.

Verkeer kon via de parallelweg rijden, aldus de ANWB. Naast de tunnel ligt een N-weg met een brug over het Kanaal door Zuid-Beveland.

Eerder op de avond werd al een deel van de N7, de zuidelijke ringweg van Groningen, afgesloten vanwege hitteschade. Een asfaltvoeg in de weg smolt en kwam deels omhoog. Vooral voor motorrijders kan dat gevaarlijk zijn, aldus Rijkswaterstaat.

Volgens de wegbeheerder vallen de problemen door asfaltschade op snelwegen over het algemeen mee.

Ook in België leverde het noodweer eerder vanavond de nodige problemen op. Het vliegverkeer op Zaventem lag plat, bomen waaiden om en kelders liepen onder.

Volg de laatste weersontwikkelingen in ons speciale liveblog

Volledig scherm
Regen boven Etten-Leur, te zien vanuit Breda. © Wim Elbers