Volledig scherm
Bloemendaal is onder andere bekend vanwege de strandtenten © anp

Noord-Holland dreigt met opheffen Bloemendaal

Als het Bloemendaal binnen een jaar niet lukt om orde op zaken te stellen, wordt de gemeente opgeheven. Daarvoor waarschuwt de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Johan Remkes, schrijft het Haarlems Dagblad.

Volledig scherm
De nieuwe waarnemend burgemeester Bernt Schneiders © anp

Als het aan Remkes ligt wordt er dan een procedure in werking gesteld voor een gemeentelijke herindeling, waarbij Bloemendaal fuseert met een andere gemeente.

,,Dit was de laatste keer dat er een burgemeester weggaat en dat is het ook wat mij betreft. Daarin ben ik duidelijk. Als het weer gebeurt, is het tijd om de gemeentelijke herindelingsprocedure te starten. De provincie heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid", aldus Remkes.

Gedoe in de raad
Onlangs stapte waarnemend burgemeester van Bloemendaal Aaltje Emmens, die een einde moest maken aan het gedoe in de raad, op. Zij kon door de sfeer niet goed functioneren. Een paar dagen later stapte D66 uit de coalitie met VVD en GroenLinks.

Maandag werd de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders aangesteld tot de nieuwe waarnemend burgemeester van Bloemendaal. Aan Schneiders, sinds 2006 burgemeester van Haarlem, de taak een einde aan het gedoe te maken.

Machtspolitiek
Er zijn al jaren problemen en ruzies in de gemeenteraad van Bloemendaal. Emmens liet deze zomer in opdracht van de commissaris een rapport opstellen over de situatie in de raad. Hierin werd gesproken van: ,,Een niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen, machtspolitiek en dusdanig hinderlijke bemoeizucht richting colleges, dat deze 'zwak' zijn en onvoldoende bestuurlijke regie kunnen voeren.''

Volledig scherm
Commissaris van de koning Johan Remkes en koningin Maxima © anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement