Volledig scherm
Karim Rekik van het Nederlands elftal na afloop van de WK kwalificatiewedstrijd Wit-Rusland tegen Nederland in de Borisov Arena. © ANP

'NOS is bereid 900.000 euro per wedstrijd Nederlands elftal te betalen'

De NOS zou diep in de buidel willen tasten om de komende vier jaar de wedstrijden van het zieltogende Nederlands elftal te mogen uitzenden. Volgens de Telegraaf is de omroep bereid om in totaal tientallen miljoenen euro's te betalen voor de rechten. 

Of het hoge bod uiteindelijk rendabel is, is nog de vraag. De reclame-inkomsten van oranje leveren, mede door de teleurstellende resultaten van de mannelijke voetbalploeg, veel minder op dan voorheen.

Tot een akkoord is het nog niet gekomen, maar de Europese voetbalbond UEFA bevestigt dat er gepraat wordt met de NOS. Een eerdere veiling van de rechten liep in 2016 nog op niets uit, omdat er in de ogen van de UEFA te weinig werd geboden.

Drie ingewijden die door De Telegraaf worden opgevoerd, stellen dat de NOS nu alsnog zo'n 900.000 euro per wedstrijd wil betalen. Afhankelijk van de resultaten van het Nederlands elftal en het aantal oefenwedstrijden gaat het om dertig tot ruim veertig uitzendingen. De omroep gaat niet in op vragen over het bod omdat ze de onderhandelingen over de rechten niet wil schaden.

Lege stadions

Drie partijen, te weten RTL, Talpa (Veronica) en de NOS legden eerder een te laag bod neer bij CAA Eleven, het bedrijf dat namens de UEFA de rechten voor de nationale teams verkoopt. Oranje presteert al jaren ondermaats, kwalificeerde zich voor het EK in 2014 noch voor het WK komende zomer in Rusland. De stadions zitten al lang niet meer vol bij duels van Oranje. 

In de Arena is de bovenste ring vaak dicht en komen bezoekers onder meer via goedkope acties. De televisie houdt gelijke tred: de kijkcijfers zijn drastisch gedaald, commerciële inkomsten blijven achter. Angst dat Oranje achter de decoder verdwijnt is ongegrond, stellen deskundigen. De kwalificatiereeks voor het EK van 2020 begint pas in de nazomer van 2018. Er is tijd genoeg.