Volledig scherm
© Screenshot

NOS zendt overmeestering overvaller uit

Breaking newsDe NOS heeft vanavond de beelden uitgezonden van de man die in de studio met een wapen zendtijd eiste. Hij werd door agenten in de studio overmeesterd. Hij hield zijn handen omhoog, terwijl agenten hem onder vuur hadden. De man liet daarbij zijn pistool vallen.

Daarvoor was de overvaller op de beelden te zien, in gesprek met een onbekend iemand. De man ijsbeerde door de studio en zei onder meer: ,,Ik ben net zo zenuwachtig als jij. Ik wil heel graag naar huis. Ik ga niet jou in de weg zitten ...''

De politie komt vervolgens met minimaal vijf mensen de studio binnen en werkt de man snel tegen de grond. De politie roept: Politie, laat wapen vallen. Direct daarop laat de man zijn wapen vallen en roept: ,,Ik heb het laten vallen, ik heb het laten vallen.''

De man was even voor acht uur met een wapen het NOS-gebouw binnengedrongen. Onder bedreiging van een bewaker eiste hij zendtijd. Hij zei afkomstig te zijn van een hackerscollectief. Hij zei dat de NOS onder invloed staat van veiligheidsdiensten. Ook zei hij dat hij zelf onderdeel uitmaakte van die veiligheidsdiensten. Het hackerscollectief zou volgens hem klaarstaan voor een cyberaanval, zo vertelde NOS-verslaggever Martijn Bink.

Volgens Bink begon de hele situatie iets voor acht uur, en werd de man rond tien over acht overmeesterd.

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.