Volledig scherm
Wandelaars maken een ommetje op een mooie zomerse herfstdag in de omgeving van Epen (Limburg). © anp

November start recordwarm: 2014 mogelijk warmste jaar ooit

Het weerDit jaar wordt mogelijk het jaar van de weerrecords. Oktober is namelijk de negende te warme maand van het jaar, meldt WeerOnline. Volgens Weerplaza start november ook heel zacht. De kans is aanwezig dat het de warmste 1 november wordt sinds de metingen in 1901.

Alleen de maand augustus kende een gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde. Tot nu toe is 2014 het warmste jaar sinds de start van de metingen. Met 12,8 graden tot nu toe gemiddeld over het jaar lopen we ver voor op recordjaren 2006 en 2007. En november start naar alle waarschijnlijkheid dus ook weer zacht.

'Voor De Bilt staat het dagrecord van 1 november op 17,3 graden', zegt weerman Marco Verhoef. 'Met de huidige verwachting is het goed mogelijk dat we deze waarde zaterdag gaan halen en dat dit record uit 1943 en 1984 dus sneuvelt'. 

In het zuiden van het land liggen de records wat hoger, zo staat het dagrecord van 1 november in Maastricht op 20,7 graden (ook in 1943). Heel vreemd zijn de uiterst zachte temperaturen niet in de maand november. Op drie november 2005 werd het 18,7 graden. Voor het zuiden van het land (Maastricht) staat het record nog hoger. In 1994 werd het op 4 november 21,1 graden. 'Zo ver zal het zaterdag dus niet komen'aldus Verhoef.

Weer deze week
Morgen is een regenachtige dag en donderdag valt er her en der nog een bui. Vrijdag en zaterdag is het droog, met vooral zaterdag flink wat zon. Zondag is het weer iets minder zacht en voorzichtig neemt de kans op wat regen weer iets toe.