Volledig scherm
© anp

NS houdt oude treinen in de running tegen drukte

De NS zet al het beschikbare materieel in om overvolle treinen volgend jaar en begin 2017 aan te pakken. Niet noodzakelijk onderhoud wordt deels uitgesteld, maakte de NS dinsdag bekend. Voor treinreizigers moet het mijden van de spits aantrekkelijker worden, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) in reactie op de plannen.

Bijlage
Quote

Alle opties zijn verkend om het voor de reiziger zo comforta­bel mogelijk te maken en drukte in treinen te verminde­ren

Sharon Dijksma

Oude dubbeldekkers worden volgens de NS-plannen opgeknapt en in sommige sprinters komen meer tweede klasseplaatsen. Op een aantal drukke trajecten worden tijdens de spits bussen ingezet. Kantoorpersoneel van de NS reist vanaf volgend jaar buiten de spits. 

Afhankelijk van de periode in het jaar komt de NS volgend jaar 10 tot 45 rijtuigen te kort. Nu de economie aantrekt, neemt de reizigersgroei boven verwachting toe. Ook reizen meer studenten met de trein. Bovendien wordt er in 2016 op een groot aantal plekken gewerkt aan het spoor en stations. Daardoor kunnen er minder treinen rijden.

De NS zegt verdere maatregelen te treffen door onder meer betere reisinformatie en reisalternatieven te bieden en reizigers meer regie over hun reis te geven. Toch waarschuwt het spoorbedrijf dat daarmee de problemen niet helemaal over zullen zijn. 

Mijd de spits
Voor treinreizigers moet het mijden van de spits aantrekkelijker worden. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) in reactie op de plannen van de NS. Zij had de NS gevraagd om nog voor Kerst met een plan te komen om te drukte tegen te gaan. 

Dijksma wil bij het 'spitsmijden' met de NS optrekken. Samen gaan ze overleggen met onderwijsinstellingen, organisaties van werkgevers en de overheid ,,om te zien hoe we dit kunnen realiseren''. Op bepaalde trajecten zijn treinen tijdens de spits vaak overvol.

De bewindsvrouw noemde de extra maatregelen van de NS een ,,uiterste inspanning voor de reiziger''. De plannen moeten volgend jaar vooral de hinder tijdens het reizen in de spits verminderen. ,,Alle opties zijn verkend om het voor de reiziger zo comfortabel mogelijk te maken en drukte in treinen te verminderen'', aldus Dijksma.

Vertragingen en problemen
Volgens NS-topman Roger van Boxtel wordt alles op alles gezet om de reizigers tegemoet te komen. ,,We rijden in 2016 volle bak met al het materieel dat we hebben. Vooruitlopend op de komst van nieuwe treinen willen we met extra maatregelen onze reizigers meer alternatieven bieden om de reis naar hun hand te zetten."

Reizigersorganisatie Rover is tevreden over de maatregelen van de NS. Maar, vreest de organisatie, hiermee behoren de problemen nog niet tot het verleden. Volgens Rover hangen de overvolle treinen veelal samen met vertragingen en incidenten ,,waar er dagelijks te veel van zijn op het spoor''.

Rover gaat komend jaar naar eigen zeggen de ontwikkelingen op de voet volgen om te zien of de maatregelen voldoende effect hebben.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.