NS moderniseert ‘werkpaard van het spoor’ voor honderden miljoenen euro's
NS steekt nog eens 51 dubbeldekkertreinen in een compleet nieuw jasje. De ‘werkpaarden van het spoor’ krijgen de komende jaren een totaal nieuw interieur en ondergaan een technische revisie.
De op te knappen dubbeldekkers rijden sinds 2008 op het spoor en hebben een technische levensduur van achttien jaar. Nu het einde hiervan in zicht is, vindt NS het tijd voor een make-over. Bij NS Treinmodernisering in Haarlem ondergaat de eerste trein volgend jaar een metamorfose en daarna volgt de rest: de dubbeldekkers worden gestript, waarna ze een nieuw interieur en een opgeknapt balkon krijgen.
Behalve een eigentijds uiterlijk krijgen de 51 treinen (met in totaal 204 rijtuigen) een nieuw klimaatsysteem, camera’s, USB-poorten en duurzame led-verlichting. Ook de buitenkant krijgt een geheel nieuw aanzicht. De opknapbeurt is echter niet alleen cosmetisch: ook het technische gedeelte - waaronder de elektromotoren - krijgt een revisie. Hierna kunnen de treinen nog eens achttien jaar mee; hun levensduur wordt dus verdubbeld.
De eerste gereviseerde dubbeldekker keert in 2025 terug op het spoor, de overige in de jaren daarna. Met de opknapbeurt is een investering van 323 miljoen euro gemoeid.
Duizend passagiers
De bekende dubbeldekker, officieel Verlengd Interregiomaterieel (VIRM) genoemd, geldt als ‘het werkpaard op het spoor’. NS zet ze op talloze routes in. In de meest eenvoudige versie bestaan ze uit een stuurrijtuig aan de voor- en achterkant met twee treindelen daartussenin. In de spits of op populaire trajecten worden ze echter verlengd tot vaak tien of wel twaalf treindelen; er passen dan wel duizend passagiers in.
De eerste trein in deze serie met gestapelde coupés verscheen in 1994 op het spoor. Fabrikant Bombardier bouwde in totaal vier series voor NS, met 177 treinen (858 rijtuigen). De 51 exemplaren die nu aan de beurt zijn voor revisie, vormen de vierde en laatste serie.
De 81 eerste-generatiedubbeldekkertreinen keerden al vanaf 2016 gemoderniseerd terug op het spoor. De 45 dubbeldekkers van de tweede en derde generatie krijgen momenteel hun make-over. De eerste vernieuwde trein daarvan keerde vorig jaar terug op het spoor.
Duurzaam
De vernieuwing van de complete dubbeldekkervloot kost NS in totaal 1,17 miljard euro. Dat geld is nuttig besteed, meent Eelco van Asch, directeur operatie en directielid van NS. ,,Door deze dubbeldekkers te moderniseren slaan we twee vliegen in één klap: onze reizigers krijgen een comfortabele reis en de treinen rijden zo duurzaam mogelijk.”
Ondanks corona verwacht NS de komende decennia een forse groei van het aantal reizigers. Het beklemtoont dat de treinen circulair worden vernieuwd: 99 procent van de materialen keert in de treinstellen terug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Scandinavië topbestemming zomervakantie: ‘Liever hiken in bergen dan comadrinken aan de costa’s’
Actieve vakanties in noordelijke landen worden steeds populairder. Reisbureaus die zijn gespecialiseerd in Noordwest-Europa en Scandinavië zeggen dat de vraag naar vakanties in die regio toeneemt. -
17
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
School gaat met gezonde lunch overgewicht te lijf: ‘Hier geen witte boterhammen met chocopasta’
Het overgewicht onder jongeren neemt alleen maar toe, meldde het CBS deze week. Hoe lukt het om de strijd daartegen aan te gaan? Twaalf basisscholen in Nederland zijn een ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Hier gaan kinderen een uur langer naar school. Zo is er tijd om samen gezond te lunchen, en krijgen kinderen genoeg dagelijkse beweging.Landgraaf -
109
Jumbo stopt na dit seizoen met Max Verstappen, en mogelijk ook met wielerploeg
Jumbo stopt na dit seizoen met het sponsoren van Formule 1-kampioen Max Verstappen. Ook de Dutch GP in Zandvoort moet het volgend jaar zonder het geld van de Brabantse supermarktreus doen.
-
Advocaat Inez Weski komt op vrije voeten: ‘Impact van aanhouding groot’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Je fiets neerzetten op een ribbelstrook? Sjoerd (52) komt op voor blinde mensen en haalt ze allemaal weg
Hij ergert zich er wild aan en dus tilt Sjoerd de Boer bijna elke vrijdagavond tientallen fietsen van geleidestroken voor blinden in het centrum van Utrecht. Hij belandde al eens in een politiecel, maar geeft niet op. Wat drijft deze bevlogen Utrechter? Door het verhaal van een blinde vriendin begon hij aan zijn missie.Utrecht