Volledig scherm
© Facebook NS Veiligheid & Service

NS pakt flinke toename treinbedelaars aan met extra controles

Het aantal meldingen over bedelaars in de trein is volgens de NS de afgelopen tijd toegenomen. Met name de 'zakdoekjesleggers' wekken ergernis bij reizigers. Hierbij worden pakjes zakdoeken door de gehele coupé neergelegd, met daarbij een briefje waarop na een uitleg over bijvoorbeeld geldnood een bedrag wordt gevraagd.

NS en de politie voeren daarom extra controles uit. Ook wordt door hen gesurveilleerd in burgerkleding. De bedelaars zijn volgens de NS veelal gelieerd aan criminele bendes die zich ook schuldig maken aan zakkenrollerij en winkeldiefstal.

,,Als wij van Veiligheid & Service of conducteurs 'zakdoekjesleggers' op heterdaad betrappen, kunnen we hiervoor een boete uitschrijven. Voorwaarde is dat we het zelf moeten zien gebeuren", meldt het veiligheidsteam van de treindienst op Facebook.

Reizigers die bedelaars zien kunnen dat via Twitteraccount @NS_online of de klantenservice melden. Geld geven wordt sterk ontraden omdat dat het bedelen in de hand zou werken.

  1. Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?
    PREMIUM

    Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?

    Smokkel en Urk. Ze horen een beetje bij elkaar, zeggen ze zelf op het voormalige Zuiderzee-eiland. Maar de golf drugszaken die Urk nu overspoelt, baart het dorp grote zorgen. ,,Het is om moedeloos van te worden, iedereen kent wel iemand die erbij betrokken is’’, sombert dominee Van Zanden. Op Urk lossen ze de problemen het liefst zelf op, maar lukt dat nog met deze zware criminaliteit? ,,Een utopie’’, denkt criminoloog Kolthoff.