Volledig scherm
In de afgelopen vijf jaar moesten zeshonderd vandalen geld terugbetalen voor veroorzaakte schade, onder meer voor het bekladden van treinen met graffiti. © robin utrecht

NS presenteert vandalen de rekening: betaal 5,6 miljoen euro terug

UpdateDe Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben de afgelopen vijf jaar schade verhaald op zeshonderd vandalen. Zij hebben treinen beklad met graffiti, stations vernield en treinstoelen beschadigd. In totaal moeten zij samen 5,6 miljoen euro terugbetalen. 

NS doet standaard aangifte als er vandalisme wordt gesignaleerd, maar daar blijft het niet bij. De daders krijgen vervolgens ook de rekening voorgeschoteld van de schade die zij hebben aangebracht. Het totaalbedrag van deze rekeningen bedraagt: 5,6 miljoen euro.

Het gaat om 220 gesneuvelde ruiten op stations, 108 keer werd er graffiti gespoten op gebouwen en treinen. Verder werden er 95 vernielingen aangericht op stations en nog eens 76 aan treinen. 

Naar gevoel

Quote

Schades herstellen die doelbewust zijn aange­bracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij.

Martijn Pennock, afdeling schadeherstel NS

Teammanager Martijn Pennock, is verantwoordelijk de afdeling Schadeherstel van NS en baalt van de moedwillige vernielingen. ,,Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers. Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij.'' Volgens Pennock realiseren de daders zich vaak niet 'hoeveel impact hun daad heeft op reizigers'. 

In de zaken waarbij de dader (vooralsnog) onbekend is, blijft de rekening open staan. Als zij gevonden worden, dient NS alsnog een vordering in. Het maakt geen verschil of de vandalen vandaag of morgen worden gepakt, de rekening blijft. ,,Hoe groot of hoe klein de schade ook is, vandalisme nemen we altijd serieus,'' beaamt NS-woordvoerster Anita Middelkoop.

Betalingsregeling

Volledig scherm
Volgens NS wordt in ongeveer de helft van de gevallen van vandalisme de dader gepakt. © Caspar Huurdeman

De rechter kan ook een betalingsregeling opleggen. Volgens NS wordt zo uiteindelijk gemiddeld 85 procent van de schade, veroorzaakt door vandalisme met een bekende dader, terugbetaald. ,,In ongeveer de helft van het totaal aantal gevallen wordt de dader achterhaald'', vervolgt de NS-woordvoerster. ,,Maar ook dit blijft in ontwikkeling, want we werken hiervoor intensief samen met politie en justitie.''

Eerder deze maand werd bekend dat ook fraudeurs die NS probeerden op te lichten 
tonnen moeten terugbetalenTussen 2014 en 2017 is gefraudeerd met treinkaarten. Voor minstens vier ton is met NS Businesscards gereisd, terwijl er nooit één cent is betaald. NS is ook voor honderdduizend euro getild met de regeling geld terug bij vertraging, één reiziger bekostigde daar zelfs een vakantiehuisje van. Ook die bedragen verhaalt NS nu op de daders en op een deel van de reizigers die het naar eigen zeggen 'wel heel erg bont maakten'.