Volledig scherm
Een reiziger op Den Haag Centraal. © ANP

NS roept niet langer ‘aanrijding met persoon’ om

NS zal vanaf 15 december, met de start van de nieuwe dienstregeling, niet langer in de omroepberichten spreken over een ‘aanrijding met een persoon'.  

Voortaan wordt louter gemeld dat het om een ‘aanrijding’ gaat, zonder te specificeren wat voor soort aanrijding. Het gaat om de informatie die te vinden is in de Reisplanner, op de website van de vervoerder en op de stations.

Ervaren treinreizigers weten dat met de term ‘aanrijding met een persoon’ vaak een zelfdoding op het spoor wordt bedoeld. De laatste weken was deze mededeling helaas weer meermaals te horen op verschillende stations in Nederland.

Bij zorgverleners, professionals op het gebied van suïcide-preventie en mensen die betrokken zijn bij dit onderwerp, bestaat volgens de NS al langer de wens dat de omroeptekst wordt aangepast. Recent heeft Trimbos Instituut hier onderzoek naar gedaan.

De omroeptekst ‘aanrijding met een persoon’, kan bij reizigers emoties losmaken, aldus de onderzoekers. ,,Trimbos adviseert daarom, in een onderzoek dat binnenkort gepubliceerd wordt, de omroeptekst aan te passen.”

Per land verschillend

Op zoek naar alternatieven voor de term heeft de NS gekeken naar de wijze waarop hier in andere landen mee wordt omgegaan. Dit blijkt per land te verschillen. Variërend van ‘aanrijding met een persoon’, ‘aanrijding’ tot ‘inzet van hulpdiensten’. 

Engeland heeft onlangs de keuze voor de omroeptekst ‘inzet van hulpdiensten’ weer veranderd, omdat dit reizigers te veel deed denken aan de grootschalige inzet na aanslagen. NS heeft na overleg met deskundigen daarom gekozen voor de omroeptekst ‘aanrijding’.

De vervoerder blijft in de gaten houden hoe de nieuwe omroeptekst wordt ontvangen.

Vragen of gedachten over zelfdoding? Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.