Volledig scherm
Een overvolle trein vertrekt vanaf Utrecht CS richting Den Haag. © anp

NS start proef met overlast melden via app

De NS gaat in het zuiden van het land een proef doen met het melden van overlast zoals vernielingen in de trein. Dat kan dan via een app of sms, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer. De proef met de ‘Treinalert’ begint in het voorjaar.

Quote

Reizigers moeten zich ook 's avonds veilig voelen in de trein

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Wie in het Zuiden van het land in de trein zit, kan binnenkort overlast in de coupé anoniem melden. Via app of sms kunnen treinreizigers problemen doorgeven. De melding komt binnen bij de meldkamer van de NS. Die kan dan voor hulp zorgen. Het gaat dan om kleine incidenten en overlast. Bij ernstige incidenten moeten reizigers 112 blijven bellen. 

Als de proef slaagt, komt er een vervolg. In België en Engeland kunnen treinreizigers al overlast via sms melden. In Nederland is het systeem vooral bekend bij bioscopen. In veel Nederlandse filmzalen is het mogelijk om via een berichtje overlast in de zaal te melden.

Treinalert

,,Ik wil dat reizigers zich veilig voelen in de trein, ook laat in de avond of in een lege coupé”, aldus Van Veldhoven. NS kan het volgens haar echter niet alles voorkomen. ,,Dan kan het best fijn zijn als je NS met dit Treinalert een seintje kunt geven, bijvoorbeeld als je ziet dat een dronken reiziger mensen lastig valt of meubilair wordt vernield.”