Volledig scherm
Een reiziger loopt na inchecken door het poortje op station Woerden © ANP

NS start proef treinreizen met bankpas

NS start deze maand met het testen van reizen met de pinpas in plaats van via de ov-chip. De proef gaat een half jaar duren en vindt plaats op het traject Den Haag-Leiden. 

In diverse andere landen is het al mogelijk om met de bankpas in- en uit te checken in het openbaar vervoer. In de Londese metro zijn zo al meer dan een miljard ritjes gemaakt. Ook in Nederlanders willen vervoerders, waaronder NS, inchecken met de bankpas mogelijk te maken.

,,Reizen met de bankpas of creditcard is een logische keuze,” stelt NS-woordvoerder Hessel Koster. ,,Hij zit al in de portemonnee, reizigers hoeven geen aparte ov-chipkaart aan te schaffen en vooraf geen saldo te laden of een kaartje te kopen.” Ook voor toeristen zou dit erg handig zijn, voegt Betaalvereniging Nederland toe die de proef een warm hart toedraagt.

Om de technologie te gaan testen zoekt NS vanaf maandag maximaal duizend reizigers. Dat moeten reizigers zijn die op het traject Leiden naar Den Haag CS of Leiden naar Den Haag Hollands Spoor reizen. De deelnemers moeten bovendien over een contactloze bankpas van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS beschikken. Een door Mastercard of Visa uitgegeven creditcard is eveneens goed. De proef start vervolgens eind januari.  

Volledig scherm
Alleen met een contactloze bankpas kan meegedaan worden aan de nieuwe NS-proef van betalen met pin- of creditcard. © ANP XTRA

Nieuwe technologie

Quote

Invoering van betalen met de bankpas vergt een totaal andere technolo­gie

Hessel Koster, woordvoerder NS

De proef gaat vervolgens eind januari van start. Hiervoor krijgen alle stations tussen Den Haag en Leiden, waaronder Voorschoten en Den Haag Mariahoeve, minstens één poortje die geschikt zijn gemaakt voor betalen met de bankpas.

De proef werd vorig jaar al aangekondigd, maar de voorbereiding vergde meer tijd dan gedacht. In- en uitchecken met de bankpas mag simpel klinken, dat is het bepaald niet. Het vergt een totaal nieuwe technologie. In het huidige systeem van reizen op saldo staat alle info - persoonlijke gegevens, reissaldo, waar je hebt ingecheckt - op de OV-chipkaart zelf. ,,Het is eigenlijk een slim kaartje met een dom paaltje,” legt Koster uit. Bij reizen op de bankpas dient de pinpas slechts ter identificatie en is de pas dom en de paal slim. 

Invoering in heel Nederland zal mede daarom nog wel even duren en kost veel geld. NS verwacht daarom dat landelijke invoering uiteindelijk stapsgewijs zal gaan. 

De pilot is overigens niet de eerste met een alternatieve wijze van inchecken. Eerder testte NS het in- en uitchecken met de mobiele telefoon. Dat werd een grote mislukking. Het systeem bleek ongeschikt voor grootschalige invoering.