Volledig scherm
© anp

NS verkoopt meeste winkels op treinstations

De NS is druk bezig met de verkoop van winkelformules op de stations. ,,De laatste tijd zijn een paar ketens verkocht, waaronder Burger King en La Place'', zegt een woordvoerster van de NS.

De spoorvervoerder kondigde vorig jaar al aan dat ze keek naar de mogelijke verkoop. ,,Hamburgers bakken is geen kerntaak van de NS'', zei toenmalig NS-topman Timo Hughes daarover.

De NS wil zich in de toekomst vooral concentreren op de exploitatie van het hoofdnet en het exploiteren van de stations. ,,Dan moet je denken aan het schoonhouden en onderhouden van de perrons en de winkels'', verduidelijkt de woordvoerster. Tot voor kort speelde de NS ook voor winkelier. Personeel in eetzaken en andere winkels was gewoon in dienst van de NS. Die taken worden nu langzaamaan beëindigd. Alleen de Kiosk formule wil de NS in eigen hand houden.

Vrij spel
De terugtrekking betekent niet dat de winkels nu vrij spel krijgen. De NS blijft zich actief bemoeien met de invulling. ,,We willen zeker weten dat er voldoende aanbod is aan winkels waar de klanten behoefte aan hebben. We willen niet 13 patatzaken naast elkaar hebben.''

De NS was de afgelopen tijd al aan het experimenteren met nieuwe formules. Een probleem was echter dat de toegang tot de winkels is beperkt nu op steeds meer stations poortjes staan. De NS kon nog niet zeggen of door die maatregel minder klanten in de winkels komen.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”