Volledig scherm
© anp

NS verkoopt meeste winkels op treinstations

De NS is druk bezig met de verkoop van winkelformules op de stations. ,,De laatste tijd zijn een paar ketens verkocht, waaronder Burger King en La Place'', zegt een woordvoerster van de NS.

De spoorvervoerder kondigde vorig jaar al aan dat ze keek naar de mogelijke verkoop. ,,Hamburgers bakken is geen kerntaak van de NS'', zei toenmalig NS-topman Timo Hughes daarover.

De NS wil zich in de toekomst vooral concentreren op de exploitatie van het hoofdnet en het exploiteren van de stations. ,,Dan moet je denken aan het schoonhouden en onderhouden van de perrons en de winkels'', verduidelijkt de woordvoerster. Tot voor kort speelde de NS ook voor winkelier. Personeel in eetzaken en andere winkels was gewoon in dienst van de NS. Die taken worden nu langzaamaan beëindigd. Alleen de Kiosk formule wil de NS in eigen hand houden.

Vrij spel
De terugtrekking betekent niet dat de winkels nu vrij spel krijgen. De NS blijft zich actief bemoeien met de invulling. ,,We willen zeker weten dat er voldoende aanbod is aan winkels waar de klanten behoefte aan hebben. We willen niet 13 patatzaken naast elkaar hebben.''

De NS was de afgelopen tijd al aan het experimenteren met nieuwe formules. Een probleem was echter dat de toegang tot de winkels is beperkt nu op steeds meer stations poortjes staan. De NS kon nog niet zeggen of door die maatregel minder klanten in de winkels komen.

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”