NS zet alle treinen stil, veel schade aan het spoor

VideoDe Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail hebben besloten om het treinverkeer stil te leggen in verband met de zware storm van vandaag. De storm leidt volgens de NS tot veel storingen en schade aan spoor en bovenleidingen. Ook zijn er bomen en andere voorwerpen op sporen en treinstellen gevallen.

,,Ook op verschillende stations hebben we te maken met stormschade'', meldt de NS. ,,Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren voor reizigers en medewerkers.''

ProRail en NS houden met behulp van weerbureaus de weerssituatie nauwlettend in de gaten. Zodra het kan wordt stormschade hersteld. Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn. NS adviseert reizigers de berichtgeving goed in de gaten te houden.

Veel schade

De storm heeft ook op het spoor veel schade aangericht. Volgens spoorbeheerder ProRail zijn op tientallen plekken bomen en andere voorwerpen op de rails en op de bovenleiding beland. ProRail kan nog niet inschatten hoelang het duurt om alles te herstellen en wat de gevolgen voor de avondspits zijn.

ProRail is bezig in kaart te brengen hoe groot de schade is. Er zijn al beschadigingen ontdekt bij onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Breda, Deventer, Arnhem, Venlo, Sittard, Middelburg, Alkmaar en Alphen aan den Rijn. ,,En het lijstje is nog lang niet compleet'', zegt een woordvoerder.

Volledig scherm
© AD/Maica Rosa Hopstaken

Regionaal

Ook veel regionaal treinverkeer is stilgelegd, meldt ProRail. Het is nog niet bekend hoelang dat duurt. Alleen in Groningen, Friesland en Limburg mogen de regionale treinen voorlopig nog blijven rijden.

Arriva meldt dat er geen treinen meer rijden in de Achterhoek, Rivierenland en op de MerwedeLingelijn (Zutphen-Winterswijk, Arnhem-Winterswijk, Arnhem-Tiel en Dordrecht-Geldermalsen). Door bomen op het spoor rijden er ook geen treinen tussen Roermond en Sittard en tussen Roermond en Nijmegen. Ook de treinen van Keolis rijden niet meer op de lijnen Zwolle-Enschede, Zwolle-Kampen en Zutphen-Oldenzaal.