Volledig scherm
PREMIUM
© RV

NSB-kinderen: Maak niet dezelfde fouten met kalifaatkinderen

Foute oudersKinderen van NSB’ers, ooit onderdeel van de meest impopulaire groep in ons land, wagen zich aan een onpopulaire boodschap. Ze pleiten er voor Nederlandse jihadkinderen uit het ingestorte kalifaat te helpen. ,,Het zijn slachtoffers en Nederland laat ze verrekken.”

Vuil fascistenjong. Dat werd in de jaren 60 gesneerd naar Chris van der Heijden, journalist, historicus én kind van een NSB’er. Hij was 8 en had geen idee wat er mee werd bedoeld. ,,We kregen het stempel ‘fout’, dat liet iedereen je weten en daar zijn we door getraumatiseerd”, zegt Jeanne Diele-Staal, kind van een NSB-vader en secretaris van de werkgroep Herkenning voor kinderen van ‘foute ouders’.

Nu komen Van der Heijden en Diele-Staal op voor een andere groep kinderen die ook te lijden hebben onder de keuzes van hun ouders. Het zijn de dochters en zonen van Nederlandse jihadisten, die nu onder erbarmelijke omstandigheden verblijven in het ingestorte kalifaat van terreurorganisatie IS. ,, We kunnen ze de rug niet toekeren. De jongens die de wapens hebben opgepakt, dát zijn onze vijanden. Hun kinderen zijn dat niet. Dit zijn Nederlanders in nood, die geholpen moeten worden’’, zegt Van der Heijden. ,,Deze kinderen zijn slachtoffers en Nederland laat ze verrekken”, vindt Diele-Staal.