NTR: jaarlijks bedreigingen tijdens Sinterklaastijd

UpdateHet is geen gemakkelijke opgave meer om ieder jaar het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht te produceren. Dat meldde de advocaat van omroep NTR vandaag tijdens het kort geding rond de intocht in Zaanstad. ,,Het leidt elk jaar tot zeer felle reacties op de keuze en bedreigingen’’.

In het geding eist de onlangs opgerichte stichting Majority Perspective dat de landelijke intocht in Zaanstad - komende zaterdag - niet in zijn huidige vorm plaatsvindt. Advocaat Emil Tamas zei tegen de rechter dat hij geen volledig verbod eist op de intocht. Het is de bedoeling dat het feest wordt ontdaan van de huidige figuur Zwarte Piet, omdat die vanwege zijn gedragingen een negatieve stereotypering en racistische rol zou hebben.

De NTR is van mening dat de pieten dit jaar divers geschminkt zijn en dat er geen sprake is van een racistische stereotypering voor donkere mensen. De omroep zegt zijn best te doen om recht te doen aan een een evenwichtig beeld van de culturele verscheidenheid in Nederland. 

Voorafgaand aan de zitting zei Tamas dat hij en twee bestuursleden van Majority Perspective de afgelopen dagen fors zijn bedreigd. Daarvan is aangifte gedaan bij de politie, zei Tamas bij de rechtbank in Haarlem. De zeker vijfhonderd bedreigingen en agressieve reacties stroomden volgens Tamas via internet binnen toen bekend werd dat de stichting via de civiele rechter wil proberen de nationale intocht van Sinterklaas op 17 november tegen te houden.

Internetbedreigingen zijn de initatiefnemers achter de stichting overigens niet geheel vreemd. Eind augustus werd voorman Michael van Zeijl zelf bijvoorbeeld nog veroordeeld voor een Facebook-bericht waarin hij opriep Sinterklaas te vermoorden tijdens de landelijke intocht in Dokkum.

Rode lippen

Volledig scherm
(VLNR) Rogier Meijerink, Christa Soeters en Michael van Zeijl voor de deur van de rechtbank. Via een kort geding willen de tegenstanders van Zwarte Piet deze intocht verbieden. Volgens hen is de intocht racistisch en discriminerend door de aanwezigheid van zwarte pieten en roetveegpieten en moet deze worden verboden. © ANP

Gedaagden in het kort geding van vandaag waren onder meer de gemeente Zaanstad en de NTR die de tv-uitzending zaterdag verzorgt. Volgens de gemeente Zaanstad en omroep NTR hebben de eisers vooraf verzuimd om in overleg te treden over de intocht. De gemeente stelt bovendien dat Majority Perspective veel te laat is met zijn eis. Het was al vele maanden bekend dat de intocht zou plaatsvinden.

Ook is vooraf uitvoerig overlegd over Zwarte Piet tijdens de nationale intocht. De maatschappelijke discussie over de kwestie leidde bovendien wel degelijk tot resultaat want er is een andere Piet, zo voerden advocaten van de gemeente aan tijdens een kort geding over de intocht.

De stichting Majority Perspective vindt dat Zaanstad onrechtmatig handelt, omdat ze meewerkt aan de intocht en daarmee voorbijgaat aan de racistische stereotypering van Zwarte Piet. Maar volgens de advocaten is daarvan geen sprake. Zo gaat de gemeente volledig mee in het beleid van de NTR om roetveegpieten in te zetten. Die zijn minder zwart geschminkt dan de vroegere pieten en ze hebben ook geen kroeshaar, geen rode lippen en oorbellen.

Gelijk krijgen

Burgemeester Jan Hamming nodigde verder voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit en er waren bijeenkomsten met bewoners en de gemeenteraad. Wanneer de eisers nu gelijk krijgen, is de kans groot dat de intocht niet doorgaat, stelt Zaanstad.

Het aan Majority Perspective gelieerde Geen4MeiVoorMij kreeg ruim een half jaar geleden hetzelfde verwijt, toen het een lawaaidemonstratie wilde organiseren tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Toen oordeelde de rechter dat  de stichting inderdaad verzuimd had om gebruik te maken van mogelijkheden tot overleg.

De rechter doet voor morgen 16.00 uur uitspraak.

Volg de rechtszaak live via verslaggever Sander van Mersbergen: