‘Nuon-verkopers misleiden aan de deur’
VideoDeur-aan-deurverkopers van Nuon verstrekken misleidende informatie om contracten af te sluiten. Bedragen die aan de deur worden genoemd, komen niet overeen met tarieven in contracten. Dat zegt een verkoper van de energiemaatschappij tegen het AD.
Het verhaal van de verkoper wordt bevestigd door getuigenissen van klanten, Vereniging de Vastelastenbond en de Consumentenbond. Die laatste organisatie ziet het aantal klachten over colporteurs, onder wie die van Nuon, sinds het begin van vorig jaar toenemen.
Als het om Nuon gaat, wordt geklaagd over onder meer opdringerige verkoop, bedragen en kortingen die niet blijken te kloppen, valse handtekeningen onder contracten en het gebruik van persoonlijke gegevens aan de deur die niet door de klanten zijn verstrekt, aldus de Consumentenbond. Via het platform Klachtenkompas biedt de Consumentenbond de mogelijkheid een klacht in te dienen, waarna bij het bedrijf om een reactie wordt gevraagd.
Klachten
Over Nuon-colporteurs kwamen daar in de eerste drie kwartalen van vorig jaar meer klachten binnen dan voorheen: 24. Dat lijkt het topje van de ijsberg. Op internet zijn volop klagers te vinden. Bij Vereniging de Vastelastenbond kwamen het afgelopen jaar honderden klachten binnen over deur-aan-deurverkopers, onder wie die van Nuon. ,,Aan de deur gewekte verwachtingen worden niet nagekomen’’, zegt een woordvoerder.
De verkoper die tegen het AD vertelt, komt dan ook met een opmerkelijk advies: ,,Als een verkoper aan de deur komt, doe die dan dicht.’’ Colporteurs van Nuon worden afgerekend op het aantal verkopen per week. Prestaties worden beloond met bonussen en cadeaubonnen. En er is nog een belangrijke stimulans om te scoren: verkoop je twee weken te weinig, dan word je eruit geknikkerd.
Verborgen camera
Dat alles leidt er volgens de verkoper van Nuon toe dat verkopers het randje opzoeken of eroverheen gaan. Prijzen worden niet duidelijk gecommuniceerd. Op verborgen camera legde de verkoper vast hoe een collega zegt ‘nieuwe prijzen niet te gaan communiceren’.
Nuon benadrukt dat veel tijd en aandacht wordt besteed aan het verkoopproces en het verbeteren daarvan. ,,Wat helaas niet wegneemt dat ook weleens iets misgaat, het blijft mensenwerk.’’ Ernstige klachten, over bijvoorbeeld misleiding, komen volgens Nuon ‘zelden’ voor. In het beeld dat de verkoper en de verborgencamerabeelden schetsten, herkent Nuon zich totaal niet.
Lees hier het hele verhaal: ‘Nuon-verkoper: Ik ben een oplichter’
Heb je het vermoeden zelf ook slachtoffer te zijn geweest van dubieuze verkooppraktijken van een colporteur?
Neem contact op met de redactie om je verhaal te doen.
Mail naar carla.van.der.wal@persgroep.net
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
‘Energieleveranciers minder groen dan ze claimen’
Het energieaanbod in Nederland verduurzaamt slechts mondjesmaat. Energiebedrijven die zich voordoen als groen, leveren vooral aan zakelijke afnemers volop grijze stroom. -
PREMIUMVideo
Nuon-verkoper: Ik ben een oplichter
Een colporteur van Nuon klapt uit de school. Wie aan de deur zaken doet, loopt kans bedrogen uit te komen. ,,Zij zijn de vissen, wij de haaien.’’ -
Energierekening wordt volgend jaar 360 euro hoger
Stijgende tarieven en fors hogere belastingen drijven de energienota komend jaar omhoog. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen, becijfert energievergelijker Gaslicht.com. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
PREMIUM
Eerste hulp bij overstappen: de energievergelijkers vergeleken
Het kan lonen om ieder jaar te veranderen van energieleverancier. Hoe weet je wanneer het een goed idee is om over te stappen? Hoe pak je dit aan? En zijn er verschillen tussen al die energievergelijkingssites? -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen.