Volledig scherm
© ANP

NVVE: 'SGP zet euthanasiebeleid bewust in kwaad daglicht'

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vindt dat SGP-leider Kees van der Staaij de Nederlandse euthanasiepraktijk willens en wetens in een kwaad daglicht stelt. De politieke partij liet zaterdag weten te overwegen een documentaire te laten maken over euthanasie in Nederland. Zodoende moet de buitenlandse druk op het huidige beleid worden opgevoerd.

Quote

Van der Staaij doet net alsof een bepaalde groep Nederlan­ders tegen hun wil in wordt gedwongen om euthanasie te plegen

Dick Bosscher, woordvoerder NNVE

,,Het is een vreemde constructie van de SGP om via het buitenland Nederlanders tot inkeer te willen brengen’’, vindt NNVE-woordvoerder Dick Bosscher. ,,Sterker nog, in het buitenland kijken ze met bewondering naar het euthanasiebeleid van Nederland. Uit contacten met buitenlandse zusterorganisaties blijkt dat in veel landen de wens groeit om een vergelijkbare wetgeving in te voeren.’’ Bosscher vindt bovendien dat het een onderwerp is dat 'prima' kan worden besproken in eigen land.

De door het kabinet en D66 aangezwengelde discussie over mensen die uit het leven willen stappen omdat ze het als voltooid beschouwen, deed Van der Staaij zaterdag tijdens een speech op de jaarlijkse partijdag in Hoevelaken af als 'misleidende stemmingmakerij'. Hij wil in actie komen om Nederland 'tot inkeer te brengen'. De Staatkundig Gereformeerde Partij, die politiek bedrijft op basis van de Bijbel, wil met de documentaire actief werken aan de aanpassing van het huidige euthanasiebeleid in Nederland.

Foutief beeld

De SGP stelt dat de dood in Nederland 'steeds vaker' als oplossing wordt aangeboden aan patiënten met dementie, psychisch zieken en ouderen. Volgens de NNVE creëert de partij op deze manier in het buitenland een volstrekt foutief beeld. ,,Van der Staaij doet net alsof een bepaalde groep Nederlanders tegen hun wil in wordt gedwongen om euthanasie te plegen.’’

Hij wijst op cijfers van het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) dat twee weken geleden verscheen. Daaruit blijkt dat euthanasie in Nederland aan strenge regels is gebonden en zorgvuldig wordt toegepast. ,,In de vijftien jaar dat de euthanasiewet van kracht is in Nederland, is geen enkele arts vervolgd omdat de regels zouden zijn overtreden.’’

Uitwerken

De SGP wil het plan de komende tijd verder uitwerken. De Engelstalige documentaire is volgens een woordvoerder 'de optie die het meest effectief wordt geacht'. Verder wordt gewerkt aan opiniestukken in buitenlandse kranten en een website.