Volledig scherm
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor met fipronil besmette eieren van meerdere Nederlandse pluimveehouderijen. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid. © ANP

NVWA komt terug van uitspraak topman over eieren

UpdateDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krabbelt terug na de uitspraak die Freek van Zoeren van de NVWA gisteravond deed in Nieuwsuur. Hij waarschuwde terughoudend te zijn met het eten van eieren zolang het onderzoek naar pluimveehouderijen waar fipronil is gebruikt, nog niet is afgerond.

Een woordvoerder van de NVWA zegt vandaag tegen Omroep Gelderland dat de topman alleen de eieren bedoelde die een verdachte code hebben. ,,Meneer Van Zoeren had het niet over alle eieren. Het ging alleen om eieren van bedrijven met de door ons gecommuniceerde codes'', zegt de woordvoerder.

De uitspraak van Van Zoelen zorgde voor veel verontwaardiging, waaronder bij LTO Nederland.  Hugo Bens, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van de ZLTO, noemde de uitspraken van de NVWA-voorman ‘tenenkrommend’. ,,Dit optreden brengt grote schade toe aan onze sector en aan het imago van het ei.’’

Quote

Dit optreden brengt grote schade toe aan onze sector en aan het imago van het ei

Hugo Bens, LTO

Bens geeft toe dat niet te garanderen valt dat geen enkel ei in de winkels nog fipronil bevat. ,,Er kunnen nog eieren van besmette bedrijven in de schappen liggen van vóór 22 juli, toen de bedrijven zijn geblokkeerd. Maar ik kan wel garanderen dat je elk ei dat in de winkel ligt veilig kunt eten. De fipronilwaarden zijn dusdanig laag, dat een ei geen gevaar voor de gezondheid oplevert.’’

Consumptie

Voedselwaakhond Foodwatch is er niet gerust op en wil dat de NVWA zo snel mogelijk het advies aan consumenten over de consumptie van eieren op zijn website rectificeert.

Hier wordt nog steeds gesteld dat het geen probleem is om eieren te eten, als de code op de eieren maar niet overeenkomt met de lijst van de NVWA met besmette eieren. Van die eieren heeft de inspectie al geconcludeerd dat ze te hoge gehalten fipronil bevatten.

Quote

Dit advies staat recht tegenover het advies dat de hoogste baas van de NVWA gisteren gaf

Foodwatch

,,Dit advies staat recht tegenover het advies dat de hoogste baas van de NVWA gisteren gaf. Hij ontkende in het programma dat de NVWA advies gaf dat de consumptie van eieren veilig is'', aldus Foodwatch.

NVWA-topman Van Zoeren stelde in Nieuwsuur dat het pas duidelijk is of de eieren helemaal veilig zijn als alle pluimveehouderijen zijn onderzocht waar mogelijk fipronil is gebruikt. Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna 200 verdachte bedrijven klaar. ,,Als iemand zegt: nou, ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden.'' 

Vanmiddag zitten LTO en de NVWA met elkaar aan tafel om over het fipronilschandaal te praten. De uitspraken van NVWA-chef Freek van Zoeren in Nieuwsuur staan daarbij ook op de agenda.