NVWA slaat alarm om ranzige bedrijfskantines bij defensie
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt misstanden in bedrijfskantines van defensie. Uit verschillende eetzalen komen al jaren klachten over muizen- en rattenoverlast, vieze lucht en aangevreten brood. Regeringspartij CDA eist opheldering.
De NVWA heeft alarm geslagen over de voedselveiligheid bij Paresto, de vaste cateraar van ruim zeventig defensielocaties in Nederland. De toezichthouder geeft een dikke onvoldoende voor onder meer ‘corrigerende acties’ na meldingen van missers, zo staat in het nieuwste jaarverslag van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG). ,,Er is onvoldoende vertrouwen in een deugdelijke borging van de voedselveiligheid”, schrijft die inspectie.
Uit eerdere inspecties bleek al dat van alles mis is in de legerkantines. Zo werd de marinekantine in Den Helder in maart gesloten vanwege lekkende riolering, waardoor latrinevliegjes tussen de broodjes en soeppannen rondvlogen. Het Paresto-personeel moest dagelijks keutels en urine van muizen en ratten opruimen.
Als uit ons vervolgonderzoek blijkt dat de zaken nog steeds niet op orde zijn, zal het toezicht bij Paresto worden geïntensiveerd
Code geel
Hoewel de kantine in Den Helder inmiddels weer open is, geldt voor alle bedrijfskantines van defensie nog altijd ‘code geel’. Die code van de NVWA houdt in dat de voedselveiligheid nog niet overal in de haak is. ,,Als uit ons vervolgonderzoek blijkt dat de zaken nog steeds niet op orde zijn, zal het toezicht bij Paresto worden geïntensiveerd”, aldus een NVWA-woordvoerder.
Mogelijk wordt de defensiecateraar onder verscherpt toezicht geplaatst. De NVWA wil nu niet zeggen welke misstanden zijn geconstateerd in de verschillende kantines. Duidelijk is wel dat ook op de vliegbasis Gilze-Rijen lange tijd een muizenplaag heerste, waardoor de voedselveiligheid in het geding was. Ook die kantine moest tijdelijk dicht.
In Amersfoort is de situatie zelfs zo ernstig dat daar geen eten meer mag worden klaargemaakt. Militairen krijgen hun dagelijkse prak ingevlogen vanuit een andere kazerne. ,,In Amersfoort zijn nieuwe investeringen nodig”, meldt een defensiewoordvoerder.
Op de marinebasis in Den Helder kwam eind vorig jaar ongezond fijnstof uit het ventilatiesysteem. In plaats van de lucht af te zuigen, blies het systeem stof de kantine in. Dat leidde tot hoofdpijn en bloedneuzen.
Bezuinigingen
Als oorzaak van de smeerboel in de kantines noemt de woordvoerder ‘de jarenlange bezuinigingen op defensie’. ,,Op sommige locaties is sprake van uitgesteld onderhoud. Daardoor kunnen problemen met onder meer hygiëne ontstaan.” Volgens de woordvoerder zijn de inspecties door de NVWA nog niet afgerond.
In het jaarverslag schrijft de Inspectie Militaire Gezondheidszorg dat het afgelopen jaar ‘positieve veranderingen mondjesmaat en zeer traag’ tot stand zijn gekomen. De inspectie onthult ook dat er nog twee locaties zijn waar ‘de bereiding van verse voeding mogelijk een probleem vormt’. Welke locaties dat zijn, is niet bekend.
IMG-inspecteur Frans van Silfhout, die de controles samen met de NVWA uitvoert, zegt de inspecties van dit jaar – na verbeterplannen – ‘een wisselend beeld’ laten zien. ,,Van kantines die het heel goed doen tot locaties waar aandachtspunten naar voren zijn gekomen.”
De NVWA heeft geen boetes uitgedeeld aan de defensiecateraar. Omdat Paresto als onderdeel van Defensie een overheidsinstelling is, mag de NVWA dat niet doen. Alleen particuliere cateraars en restaurants kunnen boetes krijgen.
Afhankelijk
CDA-Kamerlid Hanke Bruis Slot eist opheldering van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Ze wil dat de bewindsvrouw een top-10 van tekort schietende kazernekeukens overlegt en wil weten op welke locaties de bereiding van vers voedsel in het geding is. ,,Defensiepersoneel kan door de ligging van een kazerne of basis vaak niet even naar de supermarkt om een broodje te halen. Ze zijn daarmee afhankelijk van Paresto. Het eten moet daar goed en veilig zijn.”
Paresto werd opgericht in 2002 en staat voor Paarse Restauratieve Organisatie. De kleur paars is een verwijzing naar de gemengde kleuren van de verschillende krijgsmachtonderdelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
BBB opent de boeken: ‘Als vleesverwerker Vion met een ton komt, stort ik het meteen terug’
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging is helemaal klaar met de aantijgingen dat ze zou worden betaald door de landbouwlobby. BBB opent de boeken en de bankrekeningen. -
Kabinetsplan tegen lerarentekort: bonus voor parttime docenten die meer gaan werken
Het kabinet wil leraren die parttime voor de klas staan met extra geld verleiden om meer uren of fulltime te gaan werken. Ook komt er meer geld voor mensen die zich willen omscholen tot docent op een basis- of middelbare school. -
PREMIUMBelgische blik
Vlamingen benijden ons beleid, maar daar komt Belgische Igor nu op terug
Drie maanden werkte Igor Bulcke op de redactie van deze krant. In die tijd keek hij als Vlaming met verwondering naar de positie van Nederland in de wereld. ,,Soms leek het alsof het land de ‘Belgische ziekte’ had gekregen.’’ -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
'Corrupte' cardiologen in ziekenhuis: 3,1 miljoen euro aan smeergeld opgestreken van farmaceuten
Bepaalt een cardioloog welke medische hulpmiddelen in het ziekenhuis worden gebruikt? Vijf (voormalig) hartspecialisten van Isala uit Zwolle worden verdacht van corruptie. Ze zouden voor miljoenen zijn omgekocht door een medisch leverancier. Alsof zo’n arts het inkoopbeleid bepaalt, zegt een van hun advocaten schamper. In de praktijk is de invloed van fabrikanten op medisch specialisten al jaren groot.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Een op veertien bewoners sociale huurwoning verdient te veel
Zo’n 7 procent van de bewoners van een sociale huurwoning had vorig jaar eigenlijk een te hoog inkomen. De groep zogeheten scheefhuurders wordt de afgelopen tien jaar wel steeds kleiner. In 2012, het jaar van de eerste meting, stond nog zo’n 12 procent van de huurders te boek als scheefwoner. Dat blijkt uit een analyse van persbureau ANP op basis van recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat eens in de drie jaar wordt uitgevoerd.