Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) tijdens een debat over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar. © ANP

NVWA zet streep door veel te dure ict-vernieuwing

Voedselwaakhond NVWA is per direct gestopt met de ontwikkeling en invoering van een nieuw ict-systeem. Het project kampte al met zware kostenoverschrijdingen en dreigde nóg eens tientallen miljoenen euro’s duurder uit te vallen dan geraamd. Dat meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Voor de ict-vernieuwing bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was oorspronkelijk 36 miljoen euro uitgetrokken, maar vorig jaar werd al duidelijk dat de werkelijke kosten zouden oplopen tot minstens 95 miljoen. ‘Een bizarre overschrijding’, vond CDA-Kamerlid Jaco Geurts het destijds. Het nieuwe systeem zou bovendien pas in 2021 klaar zijn, bijna twee jaar later dan gepland.

Schouten heeft het project laten doorlichten door Bureau ICT-toetsing (BIT). Uit dat onderzoek blijkt dat zowel de meerkosten als de vertraging nog erger zijn dan gedacht. Ook worden de doelen van het programma, dat toezichthouders had moeten gaan helpen bij hun werkzaamheden, niet gehaald.

Geld is weg

Van de genoemde 95 miljoen euro is het grootste deel (65 miljoen euro) al uitgegeven. Schouten gaat samen met de NVWA bekijken hoe het nu verder moet, en hoe die investeringen zo goed mogelijk alsnog benut kunnen worden. Ook wordt onderzocht hoe de bestaande ict-systemen toekomstbestendig kunnen worden gemaakt.