Volledig scherm
© ANP XTRA

Oad-eigenaar kan fluiten naar Rabo-miljoenen

De voormalige eigenaar van het failliete reisimperium Oad, de familie Ter Haar, kan fluiten naar de schadevergoeding die ze eiste van de Rabobank. De rechtbank in Utrecht veegde woensdag een eis van 65 miljoen euro van tafel.

De aandeelhoudersfamilie stelde dat het reisbedrijf door de onnodige kredietopzegging door de afdeling bijzonder beheer van de bank failliet is gegaan. Daardoor verloren circa 1600 mensen hun baan en leden crediteuren, waaronder de Stichting Garantiefonds Reisgelden, een strop van tientallen miljoenen.

Het uit 1924 stammende familiebedrijf ging in september 2013 failliet. De rechter kwam niet aan een inhoudelijke beoordeling van de vordering toe, omdat de Oad-aandeelhouders deze vordering niet kunnen instellen. Dat kan alleen de curator van de failliete organisatie, aldus de rechter. Van een uitzonderingspositie is volgens het oordeel van de rechtbank geen sprake.

Met de uitspraak van de rechter is de kous voor Rabo overigens nog niet af. Curatoren van Oad hebben al aangegeven Rabobank op termijn te zullen dagvaarden. De bank benadrukte woensdag dat daarmee nog niet is gezegd dat er daadwerkelijk fouten zijn gemaakt. De bank stelde nogmaals zorgvuldig te hebben gehandeld en dat de aan Oad verstrekte financieringen op 'passende gronden' zijn beëindigd.