Volledig scherm
© reuters

Obama: belangrijke rol voor Nederland

Nederland heeft een leidende rol in de wereld als het gaat om nucleaire veiligheid. Dat vindt de Amerikaanse president Barack Obama. 'Nederland is een van onze krachtigste bondgenoten en ik ben onder de indruk van de manier waarop premier Rutte zich inzet voor nucleaire veiligheid', zegt hij in een schriftelijk interview met de Volkskrant.

Als voorbeeld van de Nederlandse inzet om de nucleaire veiligheid te bevorderen noemt Obama de 'belangrijke inspanningen om de handelsstromen via de haven van Rotterdam te controleren'. Ook prijst hij de 'prima voorbereidingen' voor de nucleaire top, die maandag in Den Haag begint. Het was een uitstekende keuze om de top hier te houden, vindt de Amerikaanse president.

Obama gaat in het interview ook in op de Russische annexatie van de Krim. 'Als Rusland voortgaat op deze weg, zullen de strafmaatregelen, de druk op de Russische economie en Ruslands diplomatieke isolement alleen maar toenemen.' Wat Obama betreft moet het conflict in Oekraïne niet worden gezien als een 'alles-of-nietsspel'. 'Het Oekraïense volk hoeft niet te kiezen tussen Oost en West. Integendeel, het is belangrijk dat Oekraïne goede betrekkingen onderhoudt met de VS, Rusland en Europa.'

Europa blijft belangrijk voor de VS. Hoewel Obama de focus meer naar Azië heeft verplaatst, heeft Amerika net al de overige NAVO-leden nog altijd 'een heilige plicht' om bondgenoten te verdedigen. 'De NAVO blijft de krachtigste en effectiefste alliantie in de geschiedenis van de mensheid', aldus Obama.

Europese landen moeten overigens wel ,,hun verplichtingen nakomen als het gaat om defensie-uitgaven', herhaalt Obama het Amerikaanse standpunt daarover. 'Gedeelde veiligheid en voorspoed betekent ook gedeelde verantwoordelijkheid.'

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.