De Amerikaanse president Barack Obama (L) en premier Mark Rutte bij De Nachtwacht
Volledig scherm
De Amerikaanse president Barack Obama (L) en premier Mark Rutte bij De Nachtwacht © anp

Obama in Nederland: 'I love your country'

UpdateDe Amerikaanse president Barack Obama is in Den Haag. De autoriteiten willen er niets over zeggen. Op Twitter hebben diverse mensen en journalisten foto's geplaatst van de Amerikaanse delegatie die de stad in kwam rijden. Die bestond uit de ambtsauto ('The Beast') van Obama en een reeks volgauto's, die via de A44 naar Den Haag reden. Ook Rijkswaterstaat zette een foto van de stoet op Twitter.

Volledig scherm
© Tobias den Hartog
Obama's helikopter zet de landing in.
Volledig scherm
Obama's helikopter zet de landing in. © AD/Tobias den Hartog
Volledig scherm
© anp
Minister Timmermans maakte deze foto van het presidentiële toestel.
Volledig scherm
Minister Timmermans maakte deze foto van het presidentiële toestel. © Faceboo/Frans Timmermans
Volledig scherm
© anp

Obama gaat later naar de nucleaire top in Den Haag. Daarvoor heeft hij nog een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping, zo meldde het Witte Huis eerder.

Amsterdam
Obama was vanochtend in Amsterdam, waar hij een bezoek bracht aan het Rijksmuseum.

In zijn toespraak bedankte Obama de leiders van Nederland voor de organisatie van de nucleaire top en gastvrijheid. Daarnaast gaf hij aan de Olympische Spelen met interesse te hebben gevolgd en is hij trots op de prestaties van het Nederlands team. 'Jullie zijn een volk dat heel goed is in schaatsen.' De president sloot zijn speech af door 'dank je wel' in het Nederlands uit te spreken.

Welkom Barack
Met de eenvoudige woorden 'welkom Barack' begon Rutte in het Rijksmuseum zijn verklaring ten overstaan van de pers. Rutte benadrukte de jarenlange samenwerking met de VS over de bevordering van economische groei en klimaatverandering. De annexatie van de Krim werd ook aangehaald.

Obama schudde bij aankomst in het Rijksmuseum de hand van verschillende aanwezigen, onder wie veel jongeren. Daarna tekende hij het gastenboek van het Rijksmuseum.

Bekijk hier de live stream van de NOS.

Spectaculair
Premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ontvingen Obama vanochtend in Amsterdam. Obama kreeg een rondleiding in het Rijksmuseum en liet zich al uitgebreid informeren over De Nachtwacht.

De landing van Obama op het Museumplein was 'spectaculair', zo meldt een AD-verslaggever ter plaatse. Ongeveer 150 mensen zwaaiden naar de president. Volgens Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, sprak Obama bij aankomst de woorden uit: 'Good morning sir, I love your country'.

Secret Service
De helikopters voor het vervoer van de Amerikaanse president werden afgeschermd door bewakers van de Secret Service, de eigen bewakingsdienst van Obama. Er stonden er twee voor hem klaar. Pas op het laatste moment werd er uit veiligheidsoverwegingen een van de twee gekozen, waarin de president daadwerkelijk is ingestapt. De helikopter die Obama vervoert, heet de Marine One.

Lees alles over de nucleaire top in Den Haag in het dossier op AD.nl.

Een Amerikaanse veiligheidsagent loopt langs de Marine One helikopter die klaar staat voor de aankomst van president Barack Obama op Schiphol.
Volledig scherm
Een Amerikaanse veiligheidsagent loopt langs de Marine One helikopter die klaar staat voor de aankomst van president Barack Obama op Schiphol. © getty