Obama steelt show op eerste dag top

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op de eerste dag van de nucleaire top, de show gestolen. Zijn aankomst op Schiphol en bezoek aan Amsterdam en Den Haag waren een spektakel dat Nederland zelden heeft gezien.

Obama kwam vanochtend aan in zijn vliegtuig, de Air Force One, op een zwaarbewaakt platform op Schiphol, omringd door zijn eigen beveiligers van de Secret Service. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken begroette Obama, die daarna met een konvooi aan helikopters naar Amsterdam werd gevlogen. Daar landde de Amerikaanse president met zijn hele gevolg op het zonovergoten Amsterdamse Museumplein. Hij stapte uit en werd in een van zijn limousines naar het Rijksmuseum gereden.

Rijksmuseum
Daar werd Obama ontvangen door premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Obama schudde bij aankomst in het Rijksmuseum de hand van verschillende aanwezigen, onder wie veel jongeren. Daarna tekende hij het gastenboek van het Rijksmuseum en kreeg daar een rondleiding.

Na de rondgang spraken Obama en Rutte over actuele politieke en economische onderwerpen. Na een kort statement vertrokken de twee naar Den Haag voor de start van de nucleaire top.

Opening
Rond 15.00 uur opende Rutte de top in het World Forum in Den Haag. Doel van de top is om te voorkomen dat gevaarlijk nucleair materiaal in handen komt van terroristen.

Ruim 50 staats- en regeringsleiders, ministers en anderen doen maandag en dinsdag mee. Onder de deelnemende wereldleiders zijn naast Obama ook de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zijn erbij. De Russische president Vladimir Poetin laat zich vertegenwoordigen door zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.

Uitstekend
Rutte toonde zich na afloop tevreden over de eerste dag. 'We zijn nog maar halverwege, maar ik ben ervan overtuigd dat we in dezelfde uitstekende atmosfeer morgen verder kunnen gaan', concludeerde Rutte.

Het grote aantal wereldleiders dat nu in Nederland is, heeft geleid tot de grootste veiligheidsoperatie ooit in Nederland gehouden. Tot nu toe gebeurde er nauwelijks iets en dat ontlokte de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen de uitspraak: 'Tot op heden gaat het voortreffelijk, alles gaat volgens het boekje'. Toch wil hij niet te vroeg juichen. 'Er kunnen nog altijd onverwachte dingen gebeuren.' De gevreesde verkeerschaos bleef uit.