Volledig scherm
'Vrouw Wereld', van Jacob Waben, uit 1622 © Westfries Museum.

Oekraïne heeft vertrouwen in oplossen kunstroof

De autoriteiten in Oekraïne hebben alle medewerking toegezegd om de uit het Westfries Museum in Hoorn geroofde kunstwerken terug te krijgen. ,,En wij hebben geen reden om daaraan te twijfelen'', zei minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag.

De roofkunst is in handen van een extreemrechtse groep in Oekraïne.

Minister Ploumen deed de uitspraak tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van SP'er Harry van Bommel. Hij wilde weten wat de Nederlandse overheid doet om de werken terug te krijgen van 'deze neonazi's' die het 'gore lef' hadden ze te roven en vervolgens aan te bieden aan de Nederlandse ambassade in Oekraïne.

,,Een verdrietige zaak'', noemt Ploumen de diefstal van tien jaar geleden. Ze hoopt dat de werken snel terugkomen, maar wanneer en óf dat gaat gebeuren, daar kan ze niets over zeggen.

5 miljoen
Maandag werd bekend dat de in 2005 gestolen 24 schilderijen en zeventig stukken zilverwerk in de ultrarechtse Oekraïense handen zijn. Pogingen en onderhandelingen om de werken terug te krijgen, tot op het hoogste niveau, zijn tot nu toe gestrand.

De militie die de schilderijen in handen heeft, eiste ruim 5 miljoen dollar. Maar de schilderijen zijn maximaal ruim 1,3 miljoen euro waard, mits in goede staat. En dat is niet het geval. De actuele marktwaarde wordt hooguit op 500.000 euro geschat. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement