Volledig scherm
Jean-Claude Juncker © epa

'Oekraïne-referendum kan leiden tot continentale crisis'

Een Nederlands nee tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april 'kan de deur openen naar een grote continentale crisis'. Dat zegt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met NRC Handelsblad.

Quote

Ik hoop van harte dat Nederlan­ders niet nee zullen zeggen om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben

Jean-Claude Juncker

,,Ik zeg: kijk uit, dit (een Nederlands 'nee', red.) kan het evenwicht in Europa veranderen. Zonder de burger te bedreigen, moet hij wel bewust worden gemaakt van zijn verantwoordelijkheid", aldus Junker. ,,Rusland zou de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning" als de Nederlandse kiezer het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU afwijst.

Volgens Juncker zou het koren op de molen zijn van populisten die de EU willen opblazen. ,,Laten we het referendum niet veranderen in een referendum over Europa", zegt Juncker. ,,Ik hoop van harte dat Nederlanders niet nee zullen zeggen om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben.''

'Serieus'
Minister Koenders gaf eerder aan dat het kabinet de uitslag van het raadgevende referendum 'heel serieus' neemt. Een meerderheid in de Kamer vindt dat de uitslag moet worden overgenomen.

Koenders (Buitenlandse Zaken) wil niet zeggen of het kabinet de uitslag overneemt zoals onder meer PvdA, CDA, PVV en SP willen. ,,Je kunt nooit van tevoren automatisch zeggen dat je het wel doet, want dan moet elk adviserend referendum worden opgevolgd. En als je vooraf al zegt dat je de uitslag niet overneemt, dan neem je de bevolking niet serieus.'' 

GeenPeil
Op 6 april krijgen alle stemgerechtigden in Nederland de vraag voorgeschoteld: 'Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?' Tegenstanders vrezen dat het verdrag een eerste stap is naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne is.

Het referendum komt er op initiatief van GeenPeil, het initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van eurofoob Thierry Baudet. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Volgens hen komt de regering in Den Haag niet meer op voor de belangen van het Nederlandse volk, maar doet zij enkel nog wat Brussel wil.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement