Volledig scherm
Minister Kasja Ollongren © ANP

Ollongren niet vervolgd om ‘Baudet-uitspraken’

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het hof had dat al eerder besloten maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend, maar het hof wees dat vanmiddag alsnog af.

Baudet wilde dat de minister zou worden vervolgd wegens smaad of laster. Hij doelde op uitspraken waarin Ollongren hem had beschuldigd van het betrekken van ras in het politieke debat.

Tijdens een lezing in februari vorig jaar liet Ollongren zich kritisch uit over de partij van Baudet. ,,De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat’’, zei ze. 

IQ

Ze verwees naar een omstreden uitspraak van Yernaz Ramautarsing, toen nog nummer twee op de Amsterdamse lijst van FvD voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die zou ooit in een interview hebben gezegd dat de hoogte van iemands IQ afhangt van het volk waar hij toebehoort en dat Surinamers minder slim zijn dan Nederlanders. 

In een debat met Femke Halsema weigerde Baudet vervolgens afstand te nemen van die uitspraak. ,,Volgens Baudet was dit een wetenschappelijk debat. Daar wilde hij zich niet in mengen. Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras’’, aldus Ollongren daarover. 

Ramautarsing trok zich later alsnog terug, toen hij opnieuw in opspraak kwam nadat hij in een discussiegroep op WhatsApp steun had betuigd aan een betoog dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt.

Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.