Volledig scherm
De mishandeling werd gefilmd door een beveiligingscamera.

OM beschuldigt jongens van poging doodslag

UpdateDe drie verdachten die in een Nederlandse cel zitten vanwege de mishandeling van een 22-jarige jongeman in Eindhoven, worden alle drie beschuldigd van poging tot doodslag in vereniging. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dat vrijdag gezegd.

Volledig scherm
De 'Acht van Eindhoven'. © Omroep Brabant.

De drie jongens (15, 16 en 17 jaar) meldden zich deze week bij de politie in Eindhoven nadat de politie een filmpje van de mishandeling had getoond op televisie en er een hetze ontstond op internet.

De 17-jarige jongen uit Vosselaar heeft bekend dat hij het slachtoffer heeft geduwd en geschopt. De andere twee verdachten hebben niet actief meegedaan aan het geweld.

Onder voorwaarden naar huis
Vijf verdachten van de gefilmde mishandeling op 4 januari in Eindhoven zijn vrijdag door de Belgische onderzoeksrechter onder voorwaarden naar huis gestuurd. Zij moeten wel beschikbaar blijven voor politie. Het uitleveringsverzoek wordt verder in behandeling genomen.

De persrechter zei dat vier van de vijf gewoon naar school kunnen en de ander naar zijn werk. Hoe lang de procedure duurt om de jongeren eventueel uit te leveren, kon zij niet zeggen. 'Maar die beslissing kan in principe snel zijn genomen', aldus de persrechter. De jongeren meldden zich donderdag uit eigen beweging op het politiebureau in Turnhout.

Klachten
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wilde vrijdag niets kwijt over het naar huis sturen van de verdachten. Dat is volgens hem een zaak van de rechter. Hij reageerde ook nog over klachten over het mogelijk te laat beschikbaar komen van camerabeelden van incidenten op straat. De Telegraaf berichtte daar vrijdag over. Hij zei dat altijd goed gekeken wordt of dit proces goed verloopt, maar het beschikbaar komen van de beelden bij politie en Openbaar Ministerie kan wel sneller.

Een van de problemen is dat tv-programma's die de beelden kunnen laten zien, maar een beperkte tijd hebben. Maar Opstelten stelt dat het Openbaar Ministerie goed in staat is om beelden snel op de tv te krijgen als dat nodig is.