Volledig scherm
Het logo van Caloh Wagoh. © PR

OM blundert opnieuw: wederom foto kroongetuige verspreid

Het OM is opnieuw in verlegenheid gebracht door per ongeluk een foto te verspreiden van een kroongetuige die belastende verkla­ringen heeft afgelegd over de ­georganiseerde misdaad. Ditmaal gaat het om een foto van Tony de G., die getuigt tegen motorclub Caloh Wagoh. Eerder verspreidde het OM foto’s van kroongetuige Nabil B.

Kroongetuige Tony de G. (34) speelt een cruciale rol in een omvangrijke strafzaak tegen de georganiseerde misdaad. De G. wordt zelf verdacht van het liquideren van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels, die in juli 2017 werd doodgeschoten op het parkeerterrein bij station Breukelen, en zat in die zaak al geruime tijd in voorlopige hechtenis. 

Eind november 2018 werd bekend dat De G. in ruil voor strafvermindering belastende verklaringen had afgelegd. Delano ‘Keylow’ R. (48) en Greg R. (71), kopstukken van motorbende Caloh Wagoh, werden als gevolg van deze verklaringen aangehouden. Zij zitten sindsdien in voorarrest en worden gekoppeld aan in totaal drie liquidaties en de beschieting van de villa van een andere crimineel. Het OM meent dat zij handelden in opdracht van de internationaal gezochte crimineel Ridouan Taghi.

Dossiers

Het OM heeft deze week in dossiers een foto van deze bedreigde kroongetuige verspreid, terwijl hij in een beschermingsprogramma is opgenomen. In april bleek al dat het OM in een andere zaak óók een foto van een kroongetuige had gedeeld, namelijk van Nabil B., die veertig verklaringen aflegde over de organisatie van Taghi, kwam ook per ongeluk terecht in de dossiers die werden verstrekt aan advocaten. Nabils broer Reduan werd maart vorig jaar vermoord, zes dagen nadat het Openbaar Ministerie de kroongetuige had gepresenteerd. Volgens de familie gebeurde dit prematuur. Ridouan Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki waren nog op vrije voeten en zijn nog steeds voortvluchtig.

Niet erg handig

Het OM heeft de advocaten in deze zaak verzocht de foto’s te verwijderen. Onno de Jong, advocaat van Tony de G., betreurt het dat de foto’s zijn verspreid. ,,Het is niet erg handig en het is niet goed te maken. Bovendien is er geen wettelijke basis voor het terugvragen van deze foto’s. Dus dat gaat vast niet lukken.’’

Het OM zegt in een reactie dat het verspreiden niet had mogen gebeuren. ,,Het Openbaar Ministerie betreurt deze gang van zaken en heeft hierover persoonlijk contact gehad met de ­advocaat van de kroongetuige.’’

Volledig scherm
Ridouan Taghi. © Politie