Volledig scherm
Het huis in Kloosterburen waar Jesse van Wieren (inzet) om het leven kwam en zijn lichaam in de tuin werd begraven © De Vries Media / AD

OM eist 10 jaar en tbs voor doden Jesse van Wieren

UpdateHet Openbaar Ministerie eist in hoger beroep tien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Rhowan P. (28) uit het Groningse Kloosterburen. Hij zou Jesse van Wieren in de nieuwjaarsnacht van 2016 op brute wijze hebben gedood. P. blijft erbij dat hij handelde uit noodweer. Vandaag diende een hoger beroep bij het hof in Leeuwarden.

De rechtbank in Groningen oordeelde in 2017 dat er sprake is van doodslag. P. zou samen met zijn vriendin de 28-jarige Van Wieren in hun woning om het leven hebben gebracht, in de nieuwjaarsnacht van 2016. Daarna begroeven ze hem in de tuin. 

Het duo werd eerder een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Van moord was volgens de rechter geen sprake omdat de twee geen vooropgezet plan hadden. P. ging in hoger beroep. ,,Ik wil best zitten, maar tbs accepteer ik niet. Ik moest mij verdedigen in mijn eigen huis tegen een wildvreemde. Hij stond strak van de harddrugs. Het was gewoon een junk.'' Volgens P. kon hij Van Wieren bij een worsteling, na ruzie over drugs, niet aan: 'Ik was erg dronken'.

Het OM gaat in hoger beroep ook uit van doodslag, maar vindt dat P. een hogere straf moet krijgen dan zijn vriendin omdat zijn rol aanzienlijk groter was. Zo zou hij Van Wieren hebben begraven en sporen hebben uitgewist.

Het OM ziet in P., volgens deskundigen een zwakbegaafde man, een vat vol agressie die snel opnieuw over de schreef kan gaan. ,,P. heeft vandaag zelfs gezegd dat hij het zo weer zou doen", aldus de advocaat-generaal.

Zoektocht

Het slachtoffer kwam uit Leens en was sinds een cafébezoek in Kloosterburen op 1 januari 2016 vermist. De vermissing van Jesse hield Leens en verre omgeving dagen bezig. Honderden mensen deden mee aan de zoektocht naar de vermiste man. Ze kamden de omgeving van Leens en Kloosterburen uit. Van Wieren werd enkele dagen later teruggevonden

Het slachtoffer was met onder meer 23 messteken van P. gedood. Het mes werd P. aangereikt door zijn vriendin, die Van Wieren sloeg met een stofzuigerbuis. De vriendin zag af van beroep. Uit psychologisch onderzoek is naar voren gekomen dat P. en zijn vriendin zwakbegaafd zijn en kampen met psychische stoornissen. Beiden raakten al op jonge leeftijd verslaafd aan drank en drugs.

In een slachtofferverklaring stelde de vader van Van Wieren dat zijn zoon door de vriendin van P. was verleid. Het geweld zou in de slaapkamer zijn begonnen. P. maakte op de zitting een geagiteerde indruk en sprak vaak met stemverheffing.

Het hof doet op 12 maart uitspraak.