Volledig scherm
De destijds 36-jarige Ilham verdween in januari 2010 spoorloos uit haar woning in Siddeburen. © ANP/AD

OM eist 12 jaar in moordzaak zonder lijk

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van twaalf jaar tegen een 71-jarige man die verdacht wordt van het doden van Ilham Benchelh uit Siddeburen. De zaak is opmerkelijk, omdat er geen stoffelijk overschot is. 

De destijds 36-jarige vrouw verdween op 10 januari 2010 spoorloos. Verdachte Kasem M. was de partner van Benchelh. M. zegt dat de vrouw ‘s avonds het huis had verlaten en niet meer was teruggekomen.

Benchelh en M. lagen in scheiding en de vrouw had, op de dag van haar verdwijning, een afspraak met haar advocaat. M. wist klaarblijkelijk niet van die afspraak, maar liet daags ervoor aan een maatschappelijk werker weten ‘niet meer met haar onder een dak te willen leven’.

Zeven scenario's

Hoe Ilham om het leven is gekomen, is volgens het OM een bijna niet te beantwoorden vraag. Officier van justitie Corien Fahner meent dat er voor een misdrijf door M. wel voldoende wettig en overtuigend bewijs is. Dat de vrouw vrijwillig is vertrokken uit haar woning is volgens Fahner ‘volstrekt ongeloofwaardig’. 

Het OM heeft zeven scenario's uitgewerkt over wat er gebeurd is, waaronder een natuurlijke dood, zelfmoord en een ongeval. Dat Benchelh door M. is gedood, is het meest aannemelijk, stelt de officier van justitie. Zo is haar bloed aangetroffen in de woning.

In trots gekrenkt

Ook werd hoofdhaar van Benchelh gevonden in een afvalemmer en een kruiwagen. Omdat er voor een vooropgezet plan te weinig bewijs is, gaat het OM niet uit van moord maar van doodslag. De in Marokko wonende M. is door paspoortproblemen afwezig in de rechtbank in Groningen.

De conclusie van het OM is dat het ging om huiselijk geweld met de dood tot gevolg. ,,Verdachte M. was in zijn trotst gekrenkt”, zegt Fahner. Later vandaag krijgt de advocaat van verdachte M. het woord.