Volledig scherm
Nelleke Stolk, advocaat van de nabestaanden, arriveert bij de rechtbank. Naast haar de moeder van Humeyra. © ANP

OM eist 20 jaar cel en tbs tegen moordenaar van Humeyra (16)

Het OM eist een celstraf van twintig jaar en tbs met dwangverpleging tegen moordverdachte Bekir E., voor het doodschieten van de 16-jarige Humeyra. De officier van justitie noemt de moord er een ‘van de buitencategorie’ vanwege de koelbloedigheid (‘Het was gewoon een liquidatie’) en de lange voorgeschiedenis van stalken en bedreigen. Alleen omdat Bekir behandeld moet worden krijgt hij geen levenslang. 

Volgens het Openbaar Ministerie is het duidelijk dat Bekir het meisje dood wilde hebben. De officier telt mee dat Bekir schoot vlakbij een overvolle school vol minderjarige getuigen en het vele verdriet dat hij heeft veroorzaakt. Justitie acht Bekir wel verminderd toerekeningsvatbaar. Hiervoor moet hij behandeld worden.  

De officier van justitie gaat niet mee in Bekirs pogingen om niet voor moord, maar voor het minder zware doodslag veroordeeld te worden. Bekirs verhaal dat hij Humeyra wilde ontvoeren, deed hij af als ‘tactiek'. ,,Waarschijnlijk denkt de verdachte: als ik haar wilde ontvoeren kunnen ze me niet voor moord veroordelen.” De officier ziet echter geen enkele aanwijzing voor die poging tot ontvoering. 

Ook het verhaal dat Bekir in een opwelling op haar benen schoot toen ze wegrende, wuift justitie weg. ,,Waarom dan al die doodsbedreigingen? Waarom dat wapen? Het was duidelijk: Bekir wilde haar dood.” Dat Bekir claimt gepest te zijn door Humeyra en een andere ex, acht te officier ook niet aannemelijk.

Ook de geëiste schadeclaims worden als het aan het OM ligt grotendeels toegewezen. De familie van Humeyra eist alles bij elkaar zo’n 150.000 euro aan shockschade en gemaakte kosten, onder meer de reiskosten omdat Humeyra in Turkije is begraven, in de plaats waar haar ouders vandaan komen. 

Familie tevreden

De familie is tevreden. ,,Ze vinden het een mooie eis”, aldus advocaat Nelleke Stolk. Volgens haar hielden ze rekening met een lagere strafeis, hoewel ze het liefste willen dat E. nooit meer vrijkomt. Een tbs-maatregel met dwangverpleging, die na een celstraf zou volgen, kan langer duren én ze vinden het goed dat hij niet zomaar na een celstraf onbehandeld op straat zou komen.

Psychisch ziek

E.’s advocaat Jacques Taekema betoogde dat verdachte Bekir E. psychisch ziek is en lang geleden al behandeld had moeten worden voor zijn problemen. Zijn familie had destijds ook aan de bel getrokken en om hulp gevraagd, maar kreeg die niet. Hij vindt dat E. zo spoedig mogelijk moet worden behandeld, of hij dat nu zelf wil of niet.

Taekema wees op de persoonlijkheidsstoornissen van E., zijn zwakbegaafdheid, verslavingsproblematiek en een hoge mate van psychopathie. Deskundigen concluderen dat E. verminderd toerekeningsvatbaar is, maar de advocaat vindt dat hij vollédig ontoerekeningsvatbaar is. Taekema haalde ook een inspectierapport aan waaruit blijkt dat de Staat ernstig tekortgeschoten is. Slachtoffer Humeyra had meerdere aangiftes gedaan, maar de instanties werkten langs elkaar heen zodat E. gevaarlijk kon blijven.

Verder zei Taekema dat E. geen voornemen had de 16-jarige Humeyra te doden en heeft hij wel degelijk in een roes gehandeld. Hij moet daarom volgens hem worden veroordeeld voor doodslag en niet voor het juridisch zwaardere moord.

Gesputter

Volledig scherm
© privé

Gisteren tijdens de rechtszaak tegen de man bleek dat E. geen zelfinzicht heeft en altijd anderen de schuld geeft. Ook werd pijnlijk duidelijk hoe ver Bekir daarin gaat.

De 32-jarige Bekir E. noemt agenten leugenaars en vindt dat iedereen het op hem heeft gemunt. Zijn voortdurende gesputter over de feiten en de gebeurtenissen tijdens de rechtszaak werd op een gegeven moment lachwekkend en pijnlijk tegelijk. Terwijl hij meerdere keren zei dat hij alle verantwoordelijkheid op zich neemt, gaf hij tegelijkertijd ongeveer alles en iedereen de schuld. Zijn bekentenis en verantwoordelijkheid beperken zich puur tot het overhalen van de trekker.

Maar dat hij Humeyra maandenlang stalkte? Niks van waar. Zijn eigen verklaringen bij de politie? ,,Allemaal leugens van agenten, die moeten gestraft worden." Zijn lange strafblad vol diefstal, mishandelingen en bedreigingen? Zaten ook fouten in. Het lag allemaal aan anderen, die ruzie met hem zochten. Het psychologische rapport van het Pieter Baan Centrum? Nee, ook daar was hij het op allerlei punten niet mee eens. Uit dat rapport komt een verstandelijk beperkte man naar voren, zonder zelfinzicht, narcistisch, agressief, jaloers, achterdochtig en met lak aan de wet.

Dramatische climax

Quote

Maar zeggen dat je iemand doodmaakt betekent 'in straattaal' niet écht dat je iemand gaat doodmaken

Bekir E.

Bekir E. (nu 32) schoot 18 december 2018 de toen 16-jarige Humeyra dood, op haar school in Rotterdam, na haar maandenlang te hebben gestalkt. Zij had het na een korte relatie uitgemaakt toen ze ontdekte hoe oud hij was. Politie en justitie gingen te laks met haar aangiftes om, met een dramatische climax als gevolg.

Bekir deed gisteren uit alle macht een poging de schuld bij Humeyra neer te leggen. Zij pestte hem, samen met een andere ex. Ze reden langs zijn huis en staken hun middelvinger op. Niet zij, maar Bekir werd gepest en zelfs bedreigd. Zijn exen probeerden hem voor stalking, bedreiging en mishandeling achter tralies te krijgen.

Steeds gekker werden Bekirs verhalen: nee, hij was niet boos op haar, maar ja, hij had haar wel met de dood bedreigd. ,,Maar zeggen dat je iemand doodmaakt betekent 'in straattaal' niet écht dat je iemand gaat doodmaken." Zei Bekir. Bovendien: hij wilde haar niet doden. Hij wilde haar 'in een opwelling' in haar benen schieten toen ze van hem wegrende.

Daar gelooft de officier van justitie niets van. ,,Ook tijdens het achtervolgen had Bekir kunnen stoppen. En waarom had hij een wapen? En waarom schoot hij überhaupt?” In alle bedreigingen zat volgens het OM het woord ‘dood’. ,,Uiteindelijk deed hij wat hij had aangekondigd. Hij was geobsedeerd door Humeyra.”

Bekir gaf ook drugs de schuld. Dan weer verschuilde hij zich achter de drugs waardoor hij dingen deed die hij eigenlijk niet wilde. Of hij wist het niet meer. Of hij wist ineens weer wel hoe hij precies Humeyra had doodgeschoten in de fietsenstalling: ,,Ik schoot gericht op haar, dus anderen zijn niet in gevaar geweest."

Laatste seconden

Er kwamen nog vreselijke details naar boven: terwijl Humeyra al op de grond was gevallen en nog opkeek naar Bekir, schoot hij haar ijskoud door het hoofd. ,,Drie à vier knallen", zei een getuige die er vlakbij stond. Een afschuwelijk verhaal, wat heeft Humeyra die laatste seconden van haar leven gevoeld en gedacht?

De vraag hoe Bekir na een celstraf geholpen moet worden, is voor deskundigen niet eenvoudig te beantwoorden. Een afdeling voor verstandelijk beperkten zal hij waarschijnlijk ontwrichten en de kans dat hij in herhaling valt is groot, gezien zijn drugsgebruik, zelfinzicht, gedrag en het totale gebrek aan een dagbesteding. De officier van justitie beschuldigde Bekir gisteren van keihard liegen. Vlak daarvoor had Bekir gezegd 'dat hij een eerlijke jongen is, maar wel alles bij elkaar heeft gelogen om een Wajong-uitkering te krijgen'.

Shockschade

Een tweede verdachte die terecht staat, Mohammed Al-M., was er gisteren en vandaag niet. Al-M. zat al niet meer in voorarrest. De officier van justitie zei vanmorgen dat hij Al-M. niet schuldig acht aan het medeplegen of medeplichtigheid aan de moord. ,,Meer dan dat hij in de auto zat, is er niet,” aldus de offcier die vindt dat Al-M. niet veroordeeld moet worden voor betrokkenheid bij de moord op Humeyra.  

De officier eist vanwege een hele andere stalkingszaak van Al-M. nog wel acht maanden cel tegen hem.

De rechter doet uitspraak op 13 december om 11.00 uur.

Luister hier de podcast ‘Achter het Verhaal’, waarin verslaggever Victor Schildkamp dieper uitweidt over deze zaak:

Bekijk hier alle video's over de zaak Humeyra: