Volledig scherm
Tarik Z. met zijn advocaat Ton Visser tijdens zijn eerdere proces © Petra Urban

OM eist 4 jaar cel voor journaalkaper Tarik Z.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar celstraf geëist tegen journaalkaper Tarik Z. uit Pijnacker, de man die in januari het acht uur journaal probeerde te kapen. Dat heeft de aanklager dinsdag gezegd tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden. De eis van het OM is even hoog als tijdens de rechtszaak in juni. Het gerechtshof doet 22 december uitspraak.

Tarik Z. dringt binnen bij de NOS
Z. drong in januari van dit jaar met een gasalarmpistool het NOS-gebouw binnen en eiste daar zendtijd. Volgens hem is de omroep de spreekstoel waar veel leugens worden verkondigd en daar wilde hij het Nederlandse volk voor waarschuwen.

Kort voor het acht uur journaal meldde hij zich bij de receptie en liet een briefje zien aan de portiers. Een beveiliger moest Z. naar de studio brengen waar het journaal werd uitgezonden, maar in een helder ogenblik bracht hij hem naar een lege studio. De politie kon hem daar later overmeesteren. De beelden gingen de hele wereld over.

Het OM eist in juni van dit jaar vier jaar cel, maar de rechter legde hem 2,5 jaar cel op, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. Z. ging in beroep omdat hij vond dat er geen sprake was van een gijzeling; hij had mensen niet vastgebonden.

Quote

Denkt u werkelijk dat iemand die met een pistool wordt bedreigd nog in staat is om zelf te bepalen wat hij wil doen?

advocaat-generaal (OM)

Het OM wil dat Tarik vier jaar de cel in gaat, waarvan één jaar voorwaardelijk. Ook eist het OM verplichte reclassering en behandeling in De Waag en een verbod voor het betreden van het Mediapark in Hilversum. De Waag biedt gespecialiseerde zorg aan mensen die grensoverschrijdend gedrag combineren met een psychische stoornis. 

Volgens het OM is Tarik argwanend, paranoïde en snel gekrenkt. Hij heeft in zijn cel een keer zijn eten laten staan omdat de verzegeling kapot was, aldus het Openbaar Ministerie. De 20-jarige zou er verwrongen denkbeelden op na houden. Zo zou hij onder meer willen werken voor de inlichtingendiensten waar hij zelf alarm over sloeg. Aanvankelijk vertelde hij dat deze hele actie zijn kansen op een baan bij de inlichtingendiensten zou vergroten.

Volgens de advocaat van Tarik Z. heeft de 'journaalkaper' zijn lesje wel geleerd. Hij verzoekt de rechter een lagere straf op te leggen. Of in elk geval niet langer dan de tijd dat hij nu in de gevangenis heeft gezeten.

Tarik Z. kreeg in de zitting het laaste woord: 'Ik voel schuld en bied mijn oprechte excuses aan. Dit zal ik nooit meer doen', aldus de 20-jarige. 

Document 
In de verklaring van 31 pagina's die Z. vooraf stuurde aan het gerechtshof in Leeuwaren, compleet voorzien van een hoofdstukindeling, vertelt hij zijn versie van de gebeurtenissen en reageert hij op getuigen die anders verklaren. Ook heeft hij in het document de speech toegevoegd die hij de bewuste avond wilde voordragen op televisie. ,,Die informatie is niet niks."

Het document is volgens Tarik bedoeld om aan te tonen dat er geen sprake is van een gijzeling en dat de situatie rustig was. ,,Mijn woorden waren misschien genuanceerd, maar ik heb al eerder gezegd dat ik zo'n actie nooit meer zou doen", aldus Z.

Volgens zijn advocaat gebruikte Tarik de beveiligers van de NOS niet als ruilmiddel, een voorwaarde voor gijzeling. Hij wilde alleen naar de redactie. Volgens de advocaat is er daarom geen sprake van een gijzeling. Daar spraken de agenten ook niet over tijdens het incident zelf. Het woord is later in dossier gezet, aldus de raadsman.

Volgens Z. was de bewaker die hij meenam naar de studio nog in staat om zich aan de situatie te onttrekken. Het OM gaat hier niet in mee. ,,Denkt u werkelijk dat iemand die met een pistool wordt bedreigd nog in staat is om zelf te bepalen wat hij wil doen?'', vroeg de advocaat-generaal (OM) zich af.

In de dreigbrief, die Z. overhandigde aan de bewaker, stond ook een zin die het idee van een gijzeling bevestigde volgens het OM: ,,indien niet aan de eisen wordt voldaan''.

Volledig scherm
Tarik Z. in de lege Journaalstudio © ANP

Hackerscollectief
Bij het hof kwam ook het 'hackerscollectief' aan de orde waar Z. contact mee zou hebben. Hij schreef hier ook over in zijn dreigbrief die hij bij de NOS overhandigde. Volgens Z. heeft hij geen contact meer met dit collectief. Op zijn computer werden geen aanwijzingen gevonden dat hij contact had met een dergelijke groepering.

Het hof vroeg Z. om terug te kijken op zijn actie, nu tien maanden later. Hij noemde het niet zo'n slimme actie, waarop de voorzitter van het hof zei dat dit wel een heel genuanceerd standpunt is.

Volgens gedragsdeskundigen was Tarik bij zijn volle verstand toen hij het NOS-journaal kaapte. Er bestaat wel kans dat Tarik bezig is een stoornis te ontwikkelen. Deze uitspraak wordt gebaseerd op de aanname dat het gevoel van Tarik 'onderontwikkeld' is. Tarik zelf acht de kans dat hij nog eens ontspoort klein. ,,Ik wil weer gaan studeren, na mijn detentie." 

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. gingen in beroep tegen deze straf, die onder meer lager uitviel omdat Tarik herkenbaar bij de NOS in beeld kwam. Tarik Z. vindt de straf te hoog, het OM vindt hem te laag.

 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.