Volledig scherm
Patrick S. © Illustratie Petra Urban

OM eist in hoger beroep 25 jaar cel en tbs voor Patrick S.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep geen levenslang meer geëist tegen Patrick S., maar 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. S. staat terecht voor de moord op de 21-jarige Farida Zargar en de 43-jarige Nanda Kerklaan in 2010 en de poging tot moord op een Poolse man een jaar later. AD-verslaggever Sander Sonnemans is aanwezig in de rechtbank van Den Haag en houdt u via Twitter op de hoogte.

De 37-jarige S. uit Spijkenisse werd in deze gecombineerde zaak vorig jaar nog tot levenslang veroordeeld. Dat was conform de eis van het OM.

Dat het OM deze keer geen levenslang maar een lange celstraf met tbs heeft geëist heeft er mee te maken dat Patrick S. in hoger beroep wél heeft meegewerkt aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) naar zijn persoonlijkheid.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens het PBC is S. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou een zeer beperkt vermogen hebben zijn eigen gevoelens en die van anderen te begrijpen en heeft zichzelf beschreven als een ,,monster en een beest''. Het PBC adviseerde daarom een tbs-behandeling.

S. staat terecht samen met Tim S. ,met wie hij lang 'partners in crime' was. Ook de laatste is vandaag aanwezig in de rechtbank van Den Haag. Tegen hem eiste het OM 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

'Leugenachtige verklaringen'
Tijdens het eerste deel van de zitting zei het OM niets te geloven van de verklaringen die Patrick S. heeft afgelegd over de doodslag op de verstandelijk gehandicapte Nanda Kerklaan. S. heeft in het hoger beroep gezegd dat niet hij, maar Tim S. de vrouw in januari 2010 op de Malledijk dodelijk heeft mishandeld.

Volgens het OM is nergens bewijs gevonden die zijn verklaringen ondersteunen. ,,Het zijn leugenachtige verklaringen,'' zei de advocaat- generaal. Ze gaf aan dat Patrick S. als mededader moet worden gezien.

De rol van Tim S. bij de gewelddadige dood van Kerklaan wordt nog onderzocht. De rechtbank sprak Tim vorig jaar nog vrij van betrokkenheid bij de doodslag wegens gebrek aan bewijs.

De moord op Farida, ook in Spijkenisse, heeft Patrick S. wel bekend.

 1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

  YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.