Volledig scherm
Jeppe de Lange met drie van zijn vijf kinderen. Rechts: Mees. © PZC

OM eist opnieuw drie jaar cel voor man die na nodige biertjes vader Jeppe en zoon Mees (6) aanreed

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch eist 3 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen de man die in oktober 2017 de toen 41-jarige Jeppe de Lange en zijn 6-jarige zoontje Mees aanreed in Middelburg. De eis is gelijk aan de straf die de rechtbank hem vorig jaar oplegde.

Michel J. uit Roosendaal haalde op 13 oktober 2017 na de nodige biertjes zonder enige noodzaak twee auto's in, bleef links rijden en passeerde ook nog steeds links een verkeersheuvel en reed frontaal tegen de latere slachtoffers op, die met hun fiets nét waren overgestoken. Beide slachtoffers raakten daarbij zwaargewond. 

,,Ik wilde weer naar rechts gaan, maar ze doemden ineens voor me op’’, verweerde hij zich. Hoewel getuigen anders hadden verklaard, (‘Hij reed als een idioot. Asociaal. Als een debiel. Met loeiende motor. Hard accelererend’) vond hij niet dat hij hard en onverantwoord had gereden.

De rechtbank in Middelburg legde hem daarvoor al een straf op van 3 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook mag hij vijf jaar niet rijden. De advocaat-generaal zei vandaag dat de man ‘roekeloos’ reed. Hij liet verkeersgedrag zien dat past bij racen, vindt de advocaat-generaal. Ook dat de man onder invloed reed, geen besef heeft dat zijn drankgebruik een probleem is en dat er kans is op herhaling nam de rechtbank mee.

De man is zelf in beroep gegaan tegen de straf die de rechtbank in Middelburg hem vorig jaar oplegde.

Desastreus

De gevolgen van de aanrijding waren desastreus. Jeppe liep zwaar hersenletsel, gebroken ribben en een uitgebreide schedelbasisfractuur op. Zoontje Mees liep eveneens hersenletsel op. Het gezin ondervindt nog dagelijks de gevolgen van het ongeval en de toekomst ziet er verre van rooskleurig uit.

Het ongeval veroorzaakte vorig jaar veel beroering in de samenleving. Familie en vrienden begonnen een inzamelactie op internet voor het getroffen gezin. Daarmee werd meer dan 80.000 euro opgehaald, wat wordt gebruikt voor de extra zorg die nodig is voor de slachtoffers.

J. zei eerder het ‘verschrikkelijk’ te vinden wat er is gebeurd. De schade probeert de familie via een civiele procedure op J. te verhalen.

Het hof doet op vrijdag 7 juni uitspraak.