Volledig scherm
© ANP

OM eist opnieuw twaalf jaar cel tegen Enise (Bonnie) B.

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar cel geëist tegen Enise B., die samen met haar vriend Antonio van der P. in februari 2014 rovend door Nederland trok.  Enise Merve B. (21) trok samen met haar partner in 2014 twee weken lang rovend door Nederland trok. Het gangsterduo kreeg de naam Bonnie en Clyde. Vorig jaar werd Enise veroordeeld tot twaalf jaar cel, haar vriend Antonio Marcus van der P. (27) tot zestien jaar.  Enise ging in hoger beroep, haar vriend niet.

Volledig scherm
Klopjacht op het duo in 2014. © ANP
Volledig scherm
© ANP

De twee trokken in februari 2014 een spoor van geweld door het land en hielden Nederland twee weken in de ban. Ze werden uiteindelijk na een massale klopjacht aangehouden in een hotel in het Duitse Schwerte.

Haar advocaat Peter Plasman noemde de straf voor Enise B. te hoog en stelde dat de rechters er onvoldoende rekening mee hebben gehouden dat zij nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Ook is zij in tegenstelling tot Van der P. ,,op enkele cruciale'' punten vrijgesproken, terwijl B. slechts vier jaar minder celstraf kreeg opgelegd.

,,Ik heb het met een bezwaard hart gedaan,'' blikte Van der P. vorig jaar voor de rechtbank in Assen, terug op zijn daden. De liefde lijkt hem blind te hebben gemaakt. Doodsbang was hij dat ze zouden worden gepakt en uit elkaar werden gehaald. ,,Het ging om onze vrijheid. En daarvoor hadden we geld nodig.''

Volledig scherm
© ANP

Een tijdlijn van de daden van het gangsterduo

2003: Antonio van der P. wordt op veertienjarige leeftijd veroordeeld tot jeugd-tbs. Hij brengt in totaal 7,5 jaar door in meerdere instellingen en inrichtingen. Twee keer weet hij te ontsnappen.

20 december 2013: Na een wilde achtervolging botst een auto met een vals kenteken tegen een geparkeerde auto in de stad Groningen. De twee inzittenden vluchten te voet, maar worden gepakt door de politie. Later blijkt dat het gaat om Antonio en Enise.

7 februari 2014: Antonio van der P. moet voor de politierechter in Leeuwarden verschijnen wegens verboden wapenbezit, maar komt niet opdagen. De zaak wordt aangehouden.

10 februari: Het duo probeert midden in de nacht bij het Drentse dorpje Echten een man uit Ruinen te ontvoeren en gaat ervandoor als dat mislukt.

10 en 11 februari: De twee dringen het huis van een vrouw in Meppel binnen. De vrouw wordt door Enise met een pan op haar hoofd gelagen, omdat het slachtoffer niet haar pincode wil afgeven. Vervolgens steken ze een mes in haar lies, binden haar vast en sleuren haar mee naar de auto waarop ze na uren rondrijden wordt gedumpt in een afgelegen gebied bij de Oostvaardersplassen.

18 februari: De twee breken in in een vakantiewoning bij het Brabantse Lage Mierde, maar worden betrapt. De bewoner en drie andere aanwezigen worden uren vastgehouden. De bewoner wordt ernstig mishandeld.

21 februari: De politie maakt de namen bekend van het duo en geeft hun foto's vrij. De politie vertelt erbij dat Antonio vuurwapengevaarlijk is.

24 februari: De twee breken in in een aantal caravans op een camping bij Enschede. Ze worden betrapt door een man en schieten hem na een worsteling neer. Daarna gijzelen ze in een boerderij een vrouw die op haar kleinkinderen past, en later ook de moeder en vader als die hun kinderen komen ophalen. De vader rijdt het duo naar Duitsland en wordt in Ahaus vrijgelaten.

25 februari: De Nederlandse en Duitse politie zoeken met man en macht naar de twee, onder meer in Gronau. Maar ze lijken van de aardbodem verdwenen.

26 februari: De eigenaresse van een pizzeria in Schwerte, bij Dortmund, herkent het duo van tv-beelden en licht de politie in. Die slaat Van der P. en B. in hun hotelkamer in de boeien.

26 mei: Antonio en Enise worden uitgeleverd aan ons land.

6 maart 2015: Na een rechtszaak van vier dagen eist het Openbaar Ministerie tegen Van der P. zestien jaar cel en tegen B. veertien jaar. ,,Buitensporig'', vindt de verdediging.

2 april: Antonio en Enise horen hun straf: zestien en twaalf jaar cel.