Volledig scherm
Marco Kroon. © ANP

OM eist straf tegen 'medeverdachten' Kroon

UpdateTegen drie personen die gelieerd zijn aan de zaak van Marco Kroon, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch vandaag straf geëist. Het gaat om een vrouw, C.B., die cocaïne zou hebben geleverd aan de vriendin van Kroon, Mirjam. Ook stonden twee mannen terecht die tientallen stroomstootwapens in bezit hadden en hebben doorverkocht, onder anderen aan Kroon.

B. moet als het aan het OM ligt, een werkstraf uitvoeren van 120 uur. Verder werd een voorwaardelijke celstraf geëist en een proeftijd van twee jaar. Tegen A.B. eiste de aanklaagster negen maanden cel waarvan drie voorwaardelijk, tegen P.D. 12 maanden waarvan drie voorwaardelijk.

De politie kwam bij alle drie de verdachten terecht in het onderzoek naar Marco Kroon, de militair die met de Koninklijke Willemsorde is onderscheiden. Uit telefoontaps bleek dat Mirjam C.B. inschakelde om aan cocaïne te komen. B. zei tegen de rechtbank dat ze dat als vriendendienst had gedaan. Via de telefoontaps kwam de politie er ook achter dat Kroon een stroomstootwapen bestelde bij P.D. Die betrok zijn handelswaar van A.B.

Stroomstootwapens
De officier van justitie neemt het de twee mannen kwalijk dat ze tientallen stroomstootwapens in het maatschappelijk verkeer hebben gebracht, 'alleen om wat centen te verdienen'. 'Het zijn wel degelijk gevaarlijke wapens, die niet voor niks verboden zijn in Nederland.' Het OM eiste de straffen ook omdat beide mannen vuurwapens in bezit hadden.

Omdat er bij C.B. geen sprake was van winstbejag, eiste de officier een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. B. geeft toe dat ze enkele maanden lang bijna elk weekeinde coke meenam voor 'de eigenaren van Vinny's'. Zo heette het café van Marco Kroon eerder. B. liet in het midden wie ze daarmee precies bedoelde. 'Laten we het erop houden dat ik de cocaïne aan Mirjam gaf.'

Kroon werd eerder dit jaar vrijgesproken van het bezit van de harddrug, maar wel veroordeeld voor het bezit en doorgeven van enkele stroomstootwapens.

Uitspraak op 20 juli.