OM eist vier jaar cel voor journaalkaper Tarik Z.

Wat bezielde Tarik Z. uit Pijnacker toen hij het achtuurjournaal wilde overnemen? De journaalkaper hield lange tijd zijn kaken op elkaar, maar vrijdag liet hij tijdens zijn strafzaak weten dat hij het Nederlandse volk wilde waarschuwen. Het OM eist vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk en contact met de reclassering. Verslaggever Raymond Boere twittert vanuit de rechtszaal.

Volledig scherm
Tarik Z. wist de NOS-studio te bereiken © NOS
Quote

De NOS verhuurt ook internet­ver­bin­din­gen en beheert cruciale da­ta-knooppun­ten. Ze kunnen dus alle da­ta-ver­keer afluiste­ren en manipule­ren

Tarik Z.
Quote

Z. bagatelli­seert de feiten en de impact op de slachtof­fers. Bij veel Nederlan­ders is angst en onrust ontstaan

Openbaar Ministerie

Daarnaast moet hij verplicht worden behandeld en mag hij niet in de buurt van de NOS-studio's komen. De aanklager eist ook een schadevergoeding van 23.000 euro voor de NOS en de portiers die met hem te maken hebben gehad. 

Mocht Tarik Z. veroordeeld worden en binnen drie jaar opnieuw in de fout gaan, dan zou hij alsnog de voorwaardelijke celstraf moeten uitzitten, vindt het OM. Volgens het OM is Z. volledig toerekeningsvatbaar, wat betekent dat zijn handelen niet was ingegeven door een psychische ziekte.

De rechter doet op 3 juli uitspraak over de zaak.

Z. is zelf bij de rechtszaak aanwezig. Zonder pak en zonder bril waarmee hij het journaal kaapte, maar in een blauwe blouse en spijkerbroek. Hij is groot liefhebber van mooie kostuums. Hij koos bewust voor het pak voor tijdens de kaping. ,,Performance is belangrijk bij het overbrengen van een boodschap."

'Manipulatie'
Tarik wilde ons waarschuwen voor de fundamenten van het Nederlandse systeem en over de uitstrekkende macht van de NOS. Vanuit hackerskringen kreeg hij ,,harde feiten over manipulatie door de NOS."

In zijn speech wilde hij eind januari vertellen dat de NOS het mediapark en het glasvezelnetwerk beheert. ,,De NOS verhuurt ook internetverbindingen en beheert cruciale data-knooppunten. Ze kunnen dus alle data-verkeer afluisteren en manipuleren." En dat gebeurt ook, volgens Tarik.

Kranten
Vanuit de sprekersstoel van de NOS worden volgens Z. veel leugens verkondigd. Daarom wilde hij daarop plaats nemen. Hij overwoog ook andere media, waaronder kranten, te kapen. Internet vond hij geen optie, omdat mensen er dan naar moeten zoeken.

Z. had zijn daad goed voorbereid. Hij had alles opgezocht over de beveiliging van de NOS en wist dat je met een pasje naar binnen moest. Hij had zelfs een derde scenario klaarliggen.

Met een briefje wilde 20-jarige het NOS-gebouw binnen komen. De eerste alinea op het briefje, die hij aan de portier gaf, was om hen door te laten dringen wat hij wilde. Ineens een pistool tonen vond hij te gewelddadig.

Overmeesteren
Het duurde Tarik echter te lang, waardoor hij toch zijn wapen trok. Dat was het moment dat het voor beveiligers serieus was. Z. nam het pistool mee voor zijn eigen veiligheid. Hij hield er rekening mee dat hij overmeesterd zou worden.

Tarik vertelt: ,,De beveiliger was 'zo vriendelijk' om mij te begeleiden naar regieruimte." Z. vroeg aan de beveiliger of er mensen waren op de derde verdieping. Toen stopte hij zijn pistool weg. ,,Ik wilde niet dat mensen in paniek zouden raken."

Hij had een tweede briefje bij zich voor de NOS-medewerkers, om te voorkomen dat het arrestatieteam binnen zou stormen en zijn toespraak zou verstoren. Hij waarschuwde dat zijn medestanders klaarstonden voor een cyberaanval.

Geen gijzeling
In studio 10 kreeg Z. het gevoel dat er een uitzending voor hem werd klaargemaakt, zo vertelt hij op zachte en rustige toon. Hij zag allemaal mensen die bezig waren voor hem. Z. wilde dat beveiliger bij hem bleef. Hij vindt het geen gijzeling wat hij deed. Anders zou iemand gekneveld zijn, in zijn optiek.

Dit ondanks het gasalarmpistool dat hij bij zich had en waarschuwingen dat het ,,zeker geen geintje'' was en dat er ,,dingen zouden gebeuren'' als hij zijn zin niet zou krijgen.

,,Hield je er rekening mee dat je werd doodgeschoten, was dat het waard?", vraagt de rechter. Het risico was aanwezig, zegt Z. Maar hij schatte in dat hij gewoon zou worden ingerekend.

De NOS-dreiger gaat niet nog zo'n actie ondernemen: 'daar ben ik klaar mee'. Maar hij kan niet garanderen dat de informatie die hij heeft niet uitlekt. ,,Het ligt ook bij anderen."

Intelligent
Wat opvalt is dat Tarik Z. meer dan gemiddeld intelligent is. Volgens de rechter is dat een zegen, maar in het geval van Z. ook een handicap.
Daarnaast is Z. perfectionistisch. Hij doet iets of heel goed, of niet. Hij was briljante leerling op school. Op de universiteit raakte hij verveeld.

Uit de rechtszaak blijkt dat misstanden in de maatschappij hem bezig houden. Dat was ook de reden om naar de NOS te stappen. Hij wil nu echter weer focussen op zijn studie.

Detentie
Tarik Z. maakt zich tegelijkertijd grote zorgen over hoe hij zijn studie kan herpakken na zijn detentie. Aan hem kleeft de naam dat hij het journaal kaapte. Toch wil hij nog één keer zijn boodschap uitdragen, omdat wat er bij de NOS gebeurt grote gevolgen kan hebben voor het Nederlandse volk. Hij weet alleen nog niet wanneer en hoe hij zijn ei gaat leggen.

Volgens twee psychiaters hoeft Tarik Z. niet psychisch te worden behandeld. Hij heeft last van waanachtige ideeën, maar het is geen stoornis.

De officier van justitie noemde de conclusie ,,zorgwekkend'', maar de psychiaters delen die zorgen niet. Als Z. (20) het gevoel heeft dat het misgaat met hem, kan hij zelf om hulp vragen, verklaarden ze. Het is volgens de deskundigen genoeg om hem onder toezicht van reclassering te plaatsen.

Blurren
Tarik vindt dat de beelden zijn actie niet zomaar door de NOS uitgezonden hadden mogen worden. ,,De NOS trad niet schadebeperkend op", zegt zijn advocaat. De omroep had Tarik moeten blurren. ,,Het kan toch niet zo zijn dat Tarik Z. door het betalen van een schadevergoeding die actie van de NOS moet sponsoren?"