Volledig scherm
Geert Wilders gaat op de markt op de foto met een voorbijganger, 9 maart 2019. Kort daarvoor was Dickie J. aangehouden met bijl en messen. © ANP

OM eist vier jaar tegen bedreiger van Wilders: ‘dit is serieus’

Dickie J. (61) wilde PVV-leider Geert Wilders niks aandoen toen hij begin maart met een bijl en messen naar de campagnebijeenkomst kwam: ,,Het was flauwekul, ik ben juist groot fan”, zei de man uit Hoensbroek vanmiddag in de rechtbank. Justitie eist desondanks vier jaar cel. ‘Dit is serieus’.

De wapens die Dickie bij zich had op de campagneochtend in Heerlen waren niet speciaal meegenomen voor dat moment, maar behoren min of meer tot de standaarduitrusting van de duivenmelker en handelaar in tweedehands spulletjes: ,,En die bijl had ik bij me om de grond vrij te maken voor wietplantjes. Ja, ik weet dat dat niet mag”, zei Dirk, Dickie voor intimi, J. De werkloze zestiger uit Hoensbroek stond vandaag voor de rechter in Maastricht vanwege voorbereiding van moord en de bedreiging van Geert Wilders.

Dickie werd zaterdagochtend 9 maart opgepakt in Heerlen toen hij zich ophield bij de looproute van de PVV-leider die kwam flyeren voor de Provinciale Statenverkiezingen. Tegen een wijkagent zei Dickie toen dat hij voor ‘dat varken’ kwam, om even ‘het knikkerke’ van Wilders in te slaan. In zijn fietstas vond de politie de bijl, in zijn jas twee messen. ,,Hij is nog niet van me af”, riep de verdachte ook nog. Sindsdien zit hij in de cel. Zijn actie wekte veel beroering, de beveiliging van Wilders werd nog verder opgeschroefd.

Maar die ochtend in Heerlen was eigenlijk een grote vergissing, blikt Dickie nu terug. Een misplaatste grap. ,,Ik was jarig die dag. Had goeie zin. Ik was wat aan het flauwekullen met die wijkagent, die kende ik al langer. In de zomer heb ik zijn auto ook eens natgespoten met de tuinslang. Ik zou Wilders toch nooit wat doen, ik ben juist groot fan. Het is mijn partij!”

Het Openbaar Ministerie ziet er de humor niet van in, en wijst erop dat J. pas laat met dit verhaal op de proppen kwam: ,,Er waren wapens, hij herhaalde dat hij Wilders wat wilde aandoen, op drie momenten, tegen drie personen. Dit is serieus, Wilders wordt zwaar bedreigd. Ook de heer J. kan bedenken welke impact dit heeft”, zei de officier van justitie. Het OM wil vier jaar cel, een forse straf die ook een afschrikwekkende werking moet hebben. Als Dickie die eis hoort, draait hij zijn hoofd weg: ,,Pfoeh.”

Zijn advocaat vraagt vergeefs om directe vrijlating. De raadsman erkent dat J. een ‘oerstomme grap’ maakte, maar dat hij absoluut geen uitgekookt moordplan had: ,,Het was een grap, in een opwelling. Hij ouwehoert graag. En cliënt kon zijn daden niet helemaal overzien.”

Uit psychologisch onderzoek blijkt namelijk dat J. ‘licht verstandelijk beperkt’ is en dat het goed voorstelbaar is dat hij die ochtend niet de consequenties kon overzien van zijn uitspraken. Wel wil de verdachte nog een brief schrijven aan de PVV-leider om alles uit te leggen. ,,Dat ga ik nog doen, maar in de gevangenis heb ik daar niet veel ruimte voor.”

De rechtbank doet uitspraak op 4 juli.