Volledig scherm
Zwaargewapende politieagenten bij het kantoor waar Reduan B. in maart 2018 werd doodgeschoten. © ANP

OM eist weer 28 jaar cel voor moord op broer kroongetuige

live twitter / updateHet Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep nogmaals 28 jaar cel geëist tegen Shurandy S. de man die heeft toegegeven dat hij de broer van kroongetuige Nabil B. heeft doodgeschoten. S. is in eerste aanleg veroordeeld tot een straf van twintig jaar.  Reduan B. werd in maart 2018 in zijn kantoor in Amsterdam-Noord vermoord. Verslaggever Yelle Tieleman is bij de zaak aanwezig. Zijn tweets zijn onderaan dit artikel te volgen.

,,Reduan was nog maar 41 toen hij werd doodgeschoten", sprak de advocaat-generaal van het OM in zijn requisitoir. ,,Vader van twee jonge kinderen. De moord op Reduan is een gruwelijk feit. Hij was weerloos. Verdachte ging koelbloedig te werk.” De verdachte kende het slachtoffer niet, maar had wel informatie over zijn werkplek, de auto waarin hij reed en waar hij woonde. ,,Reduan had S. niets aangedaan. Het liet verdachte koud. Het was het om het even wie hij moest doodschieten.”

Dat verdachte Shurandy S. (41) niet wil zeggen wie hem de opdracht heeft gegeven voor de moord, wordt hem aangerekend. Dat hij de moord heeft opgebiecht is volgens het OM vooral om nog ‘enige goodwill’ te kweken. ,,Hij was namelijk al geconfronteerd met bewijsmateriaal. En zijn spijt gaat niet zo ver dat hij zijn opdrachtgevers wil noemen.”

Volgens het OM heeft het er alles van weg dat Reduan B. is vermoord omdat zijn broertje Nabil een kroongetuigeovereenkomst had gesloten met het OM. Zes dagen na de presentatie van die overeenkomst werd Reduan vermoord. De advocaat-generaal citeerde tijdens zijn requisitoir nog uit veiliggesteld PGP-bericht dat verstuurd werd door Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het zogeheten Marengo-onderzoek naar moorden en pogingen tot moord binnen en buiten het criminele milieu. ‘Ga iedereen van hem laten slapen als die mijn naam heeft genoemd’, schreef Taghi. Deze tekst ging over Nabil.

Geen bewijs voor ander motief

Volgens een getuige is het motief voor de moord op Reduan mogelijk anders geweest dan tot nu toe wordt aangenomen, bleek eerder op de dag. Tot nu toe is gezegd dat Reduan niets met criminaliteit te maken had en dat de moord is gepleegd uit wraak voor het feit dat Nabil B. is gaan getuigen tegen de bende van Ridouan Taghi. Volgens een verklaring van Mohammed Razzouki, kameraad van Taghi en ook verdachte in het grote liquidatieproces, kan dat ook anders liggen. 

In de verklaring stelt Razzouki dat Reduan samen met Nabil drugs zou verhandelen. Het Openbaar Ministerie heeft aan de hand van deze verklaring aanvullend onderzoek verricht, maar bewijs dat Reduan inderdaad met één been in de onderwereld zou staan is er niet. De politie heeft aanvullend onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat er geen enkel bewijs kan worden gevonden dat Reduan zich met drugssmokkel bezig zou houden.  

Mohammed Razzouki heeft eerder ook verklaard dat Nabil B. vanuit zijn cel moordopdrachten heeft gegeven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de beweringen en daarvan verslag opgemaakt. De inhoud daarvan is officieel nog niet bekend.

Bad Boys-bende

Het Openbaar Ministerie liet dat vandaag weten in de rechtbank. De Hilversummer is begin dit jaar veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord. S. weigert iets over opdrachtgevers van de liquidatie te zeggen. Wel is duidelijk dat op een van de aangetroffen telefoons in zijn woning het dna van een familielid van Taghi is gevonden. Bovendien maakte een broer van Shurandy deel uit van de beruchte Bad Boys-bende uit Nieuwegein, waartoe Taghi in het verleden ook behoorde.

Volgens het gerechtshof heeft Shurandy ‘onder ontzettend grote druk van het milieu gehandeld of moeten handelen'. De rechters verwonderden zich erover dat juist S. - ingeschat als bovengemiddeld intelligent - zich heeft laten inhuren voor de moord. Op een beperkte verslaving aan cocaïne na leek hij zijn leven redelijk op orde te hebben. Volgens S. zelf zag hij het leven destijds niet meer zitten.

Moord op bestelling

Tijdens het spreekrecht voor de nabestaanden kwamen de weduwe en een zus van Reduan aan het woord: ,,Het was een moord op bestelling. Besef je wel wat je gedaan hebt?”, zei de zus tegen de verdachte. ,,Je houdt een onmenselijk systeem in stand. Alleen zo blijven legers in stand. Maar je zwijgt.” 

De zus geeft Shurandy ook indirect de schuld van de moord op advocaat Derk Wiersum: ,,Intussen is door jouw zwijgen weer een dode gevallen. Arme, arme Derk. Hoe kon dit nou gebeuren? Waarom werd hij niet beveiligd?”

De ex-vrouw van Reduan kwam terug op de verklaring over het zogenaamde criminele dubbelleven van haar vermoorde ex-partner. Daar is helemaal niets van waar, zegt ze. ,,Hij heeft zijn hele leven keihard gewerkt. Nooit heeft hij overwogen in het criminele circuit te gaan.” 

Na de uitvaart van Reduan moesten zij en de kinderen naar het buitenland, uit veiligheidsoverwegingen. Ze verloor haar baan, en de kinderen zagen hun vriendjes en vriendinnetjes niet meer. Vanuit het buitenland probeerde de ex van Reduan zijn reclamebedrijf overeind te houden. ,,Maar het was te beschadigd. Klanten liepen weg.” Het bedrijf ging failliet, en tot overmaat van ramp werd ze ziek.

Hoofdverdachte Shurandy stelde, toen de rechter hem de vraag voorlegde, niet op de slachtofferverklaringen te kunnen reageren.

Waarom werd Reduan B. vermoord?

Volgens het OM is er maar één scenario mogelijk: wraak. Een week nadat Nabil B. uit Utrecht gepresenteerd werd als kroongetuige die tientallen belastende verklaringen had afgelegd over de organisatie van de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi, werd Reduan in het kantoor van zijn eigen bedrijf in Amsterdam doodgeschoten. De moord was al aangekondigd. ,,Ga iedereen van hem laten slapen als die mijn naam heeft genoemd,”  schreef Taghi over Nabil in een onderschept en ontsleuteld PGP-bericht. De familie van Nabil was bang dat de wraak zich ook op familieleden zou richten en vroeg om bescherming. Het OM heeft moeten toegegeven dat het de risico's verkeerd heeft ingeschat. Sinds de moord worden andere familieleden streng beveiligd.

Waarom is er een hoger beroep?

De rechtbank veroordeelde de voormalig profvoetballer Shurandy S. in januari van dit jaar tot een celstraf van 20 jaar voor de moord op Reduan B. De rechtbank zag geen reden te twijfelen aan diens verklaring dat hij niet wist dat hij de broer van een kroongetuige had doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie noemde de moord ‘een aanslag op de rechtsstaat’ en eiste dan ook een celstraf van 28 jaar. Maar de rechtbank ging daar niet in mee en legde 20 jaar op. ‘De intentie die zijn opdrachtgever(s) hadden, kan de dader niet worden aangerekend’, oordeelde de rechtbank. Tot teleurstelling van het OM. ,,Het is zeer teleurstellend dat de rechtbank dit misdrijf bestraft als een gewone liquidatie en eraan voorbij lijkt te gaan dat hier een volstrekt onschuldige broer van een kroongetuige is vermoord.”

Wat kunnen we verwachten?

Het Openbaar Ministerie zal opnieuw betogen dat de moord op de broer van de kroongetuige geen ‘gewone’ moord is, maar een daad die de maatschappij heeft ontwricht. De strafeis zal opnieuw fors zijn. Advocaat Christian Flokstra daarentegen zal pleiten voor een aanzienlijke lagere straf. ,,Mijn cliënt heeft gehandeld zonder wetenschap van de context. Hij heeft zich om onbegrijpelijke redenen geleend voor een huurmoord, een kamikaze-actie. Mijn cliënt heeft gehandeld zonder wetenschap van de context,” zei hij tijdens de eerste behandeling van de zaak.

Yelle Tieleman sprak vanochtend in de Ochtend Show to go al over het hoger beroep:

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.